Life Υγεία

Πώς θα αποκτήσετε καλές συνήθειες που αντέχουν στον χρόνο

Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και αν δεν έχετε ξεκινήσει ποτέ δίαιτα «από Δευτέρα», σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας νιώσατε την ανάγκη να αλλάξετε συνήθειες… επειγόντως. Ίσως τα αποτελέσματα του ετήσιου τσεκ απ σάς έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές σας επιλογές, ίσως τα γόνατά σας άρχισαν να διαμαρτύρονται ή ίσως συνειδητοποιήσατε ότι καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ από όσο νομίζατε. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προσπάθειες για απότομη υιοθέτηση καλών συνηθειών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν σε ναυάγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τα αρνητικά μοτίβα συμπεριφορών σας. Ίσως απλώς δεν ακολουθείτε τη σωστή στρατηγική.

Πώς θα τηρήσετε τις καλές σας συνήθειες

Μην κάνετε μεγαλεπίβολα σχέδια

Η συνειδητοποίηση ότι ο τρόπος ζωής μας καταστρέφει το σώμα και την υγεία μας, μας κάνει να νιώθουμε ότι απαιτείται άμεση δράση. Όντως απαιτείται. Ωστόσο, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε ταυτόχρονα όλες τις κακές μας συνήθειες, καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην απογοήτευση και την αποτυχία. Για παράδειγμα, αν αποφασίσατε να κόψετε το γρήγορο φαγητό, έχετε στο μυαλό σας ότι οι παρασπονδίες είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν σημαίνουν ότι δεν θα τα καταφέρετε ποτέ.

Ψάξτε για ευκαιρίες

Θέλετε να τρώτε περισσότερα φρούτα; Αντί να γεμίζετε απλώς την φρουτιέρα σας ελπίζοντας να τα καταναλώσετε, αναρωτηθείτε ποια σνακ μπορούν να αντικαταστήσουν. Για παράδειγμα, αν πίνετε φρουτοποτά, μπορείτε να τα αφήσετε για χάρη ενός φυσικού χυμού με φρούτα εποχής και να φάτε μια μπανάνα στη θέση της πρωινής σας τυρόπιτας.

Απολαύστε τη διαδρομή

Όταν οι αλλαγές στη διατροφή ή τις καθημερινές μας δραστηριότητες αποσκοπούν στην απώλεια βάρους, η στασιμότητα της ζυγαριάς ενδέχεται να μας απογοητεύσει και να μας κάνει να τα παρατήσουμε. Πριν δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα σας, προσπαθήστε να απολαύσετε τις υπόλοιπες… παρενέργειες. Για παράδειγμα, μια πιο ισορροπημένη διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά, μπορεί να κάνει θαύματα για την επιδερμίδα μας. Η τακτική άσκηση, εκτός από γράμμωση, μας χαρίζει μεγαλύτερη αντοχή και καλή διάθεση.

Κάντε μικρές αλλαγές

Μην βιαστείτε να αλλάξετε ριζικά όλες τις συνήθειες που σας προβληματίζουν. Αν αισθάνεστε ότι πίνετε αλκοόλ περισσότερο ή συχνότερα από ό,τι θα θέλατε, ξεκινήστε να περιορίζετε σταδιακά τις ποσότητες που καταναλώνετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αγαπημένο σας ποτό με μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ή να ορίσετε έναν αριθμό ποτών που επιτρέπετε στον εαυτό σας στις βραδινές σας εξόδους. Είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειαζόσασταν περισσότερο εξ αρχής. Φυσικά, αν πιστεύετε ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε πρόβλημα αλκοολισμού, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς ή στις κατάλληλες δομές για να σας στηρίξουν στην προσπάθειά σας να απεξαρτηθείτε.

Μια συνήθεια την εβδομάδα

Αυτός ο απλός κανόνας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να αλλάξουν ταυτόχρονα τη διατροφή τους, τη συχνότητα με την οποία ασκούνται και άλλες συνήθειες που θεωρούν βλαβερές, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν έναν ξαφνικό πανικό για την υγεία τους. Αν το σκεφτείτε ρεαλιστικά, όμως, λίγες εβδομάδες καθυστέρησης στην αλλαγή χρόνιων συνηθειών δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά πράγματα. Αντιθέτως, ενδέχεται να εξασφαλίσουν ότι δεν θα «ξανακυλήσετε» την πρώτη φορά που ένας συνάδελφος θα σας προσφέρει γλυκό για τη γιορτή του! Αν στόχος σας είναι η καλύτερη διατροφή, δοκιμάστε να βελτιώνετε ένα γεύμα την εβδομάδα, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει τις αλλαγές.

Ζητήστε βοήθεια

Μήπως η αθλητική φίλη σας θέλει παρέα στο νυχτερινό της τρέξιμο; Έχετε σκεφτεί να «συνεργαστείτε» με τη συνάδελφο που θέλει επίσης να βελτιώσει τη διατροφή της; Είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας όταν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και κάποιος άλλος. Από τη μία πλευρά, έχουμε τη δυνατότητα να δεχόμαστε και να δίνουμε ενθάρρυνση. Από την άλλη, υπάρχει κάποιος να μας θυμίζει τις υποσχέσεις μας!

via

Όλη η επικαιρότητα