Οικονομία

Πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα

pos_tha_dianemithei_to_koinoniko_merisma.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 527,14 εκατ. ευρώ θα διανείμει τελικά η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα σε κατηγορίες πολιτών αξιοποιώντας μέρος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και για τον εξοπλισμό νέων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο όπως αυτό αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, καθώς και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που το συνόδευε, τα 527 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν ως εξής:

–      450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολιτών και οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και μικρή ακίνητη περιουσία. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά δικαιούχο, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο φορέας, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Ηδη, στελέχη της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται όλες τις λεπτομέρειες και εκτιμάται ότι το εισοδηματικό όριο θα είναι πέριξ των 6.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, αναμένεται το επίδομα να ξεκινά από τα 500 ευρώ και να φθάνει έως τα 1.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.

Όπως διευκρινίζεται στο πολυνομοσχέδιο, το ποσό ανά δικαιούχο θα καταβληθεί εφάπαξ, θα είναι αφορολόγητο, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή τράπεζες και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

–      20 εκατ. ευρώ για δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας αστέγων. Η «κοινωνική επιταγή» θα ενσωματώνει την αξία συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής, η οποία θα είναι ατομική και θα παρέχεται στον δικαιούχο του προγράμματος που θα την ενεργοποιεί αποκλειστικά για την απολαβή συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, οι φορείς υλοποίησης των δράσεων αυτών θα είναι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, οι φορείς της Εκκλησίας και τα πιστοποιημένα από το υπουργείο Εργασίας Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

–      20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη παροχών ασθένειας σε είδος για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ. Οι παροχές αυτές θα δίνονται στους δικαιούχους έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι είναι:

1.     Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους στον ασφαλιστικό φορέα αφορούν στα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα παραπάνω έτη δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

2.     Ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Την παροχή δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος τού συνολικού  οικογενειακού τους εισοδήματος στα παραπάνω χρόνια δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

3.     Υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ (και τα προστατευόμενα μέλη τους), των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης

–      37 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση χρηματικού επιδόματος στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το επίδομα αυτό θα είναι 500 ευρώ ανά άτομο, σε ένστολους με εισόδημα έως 1.500 ευρώ. Οι ένστολοι για να το δικαιούνται θα πρέπει να ήταν εν ενεργεία κατά την 31η Ιανουαρίου του 2014 και θα ληφθούν υπόψη οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου.

Επίσης, η ενίσχυση θα καταβληθεί ολόκληρη έως τα 1.500 ευρώ, ενώ για τις αποδοχές πάνω από τα 1.500 ευρώ και έως τα 1.542 ευρώ, θα μειώνεται κατά 12 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον ευρώ αποδοχών. Δηλαδή, ένστολος με αποδοχές 1.510 ευρώ, θα πάρει επίδομα 380 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στις μηνιαίες αποδοχές δεν συνυπολογίζονται τα κοινωνικά επιδόματα, η ειδική αποζημίωση και το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πέραν αυτών προβλέπεται ότι θα διατεθεί και κονδύλι 143 χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού των νεοσύστατων μονάδων του υπουργείου Οικονομικών.

www.kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα