Life

Πώς θα κάνετε οικονομία στο φαγητό

Οικονομικοί τρόποι να οργανώσετε την κουζίνα και τα γεύματά σας ώστε και να τρώτε πιο υγιεινά και να γλιτώνετε χρήματα.
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από το προφανές «κόψτε το ντελίβερι», δείτε μερικούς ακόμα αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσετε το μπάτζετ του φαγητού.

Οικονομικοί τρόποι να οργανώσετε την κουζίνα και τα γεύματά σας ώστε και να τρώτε πιο υγιεινά και να γλιτώνετε χρήματα.

Μην παίρνετε συσκευασμένες σαλάτες

Τα λαχανικά που έχουν χαλάνε γρήγορα με το που θα τις ανοίξετε, επομένως είναι καλύτερο να παίρνετε ολόκληρο το μαρούλι ή το λάχανο, τα οποία θα κρατήσουν περισσότερες μέρες.

Προστατεύστε τις πατάτες

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων είναι το παν, κυρίως για τις πατάτες, οι οποίες αποτελούν κομμάτι δεκάδων συνταγών. Αποθηκεύστε τις σε κρύο, σκιερό μέρος, ιδανικά στους 5-8 βαθμούς, όχι όμως στο ψυγείο. Βάλτε τις σε χάρτινη σακούλα, για να μπορέσει η υγρασία να φύγει, κάτι που θα τις διατηρήσει μέχρι και ένα μήνα

Κάντε τα γαλακτοκομικά να διαρκέσουν περισσότερο

Καταψύξτε το γάλα που πλησιάζει στη λήξη του σε μερίδες των 500 ml και αποψύξτε το όταν θέλετε να το καταναλώσετε άμεσα. Βάλτε τα υπολείμματα από τυριά, ανεξαρτήτως είδους, σε μια σακούλα και καταψύξτε τα για να τα χρησιμοποιήσετε μετά ως προσθήκη σε λαζάνια ή πίτσες. Ανακατέψτε γιαούρτι με κεράσια ή μούρα ή λιωμένες μπανάνες και καταψύξτε το για να φτιάξετε νόστιμες εναλλακτικές παγωτού.

Σώστε το ψωμί

Αν στην οικογένεια σπάνια τρώτε όλο το ψωμί πριν χαλάσει, βάλτε το μισό καρβέλι στην κατάψυξη σε μερίδες από δύο φέτες με το που το αγοράσετε. Το ψωμί αποψύχεται πολύ γρήγορα.

Γίνετε vegetarians

Απαιτεί καθολική αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε και τρώτε, όμως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να το γυρίσετε σε μια χορτοφαγική διατροφή. Το κρέας είναι ακριβό, τα όσπρια και τα δημητριακά αρκετά φτηνότερα. Αρκεί φυσικά να έχετε πρόχειρες συνταγές για να εναλλάσσετε το διαιτολόγιο σας.

Περιορίστε το αλκοόλ

Εκτός από το ότι κοστίζει αρκετά, το αλκοόλ έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία (και τη σιλουέτα). Φροντίστε να υπάρχει αλκοόλ στο σπίτι μόνο όταν περιμένετε παρέα.

Και τα «έτοιμα»

Αν παρατηρείτε πως κάποιο γεύμα/τρόφιμο το αγοράζετε συχνά έτοιμο, τότε ψάξτε εναλλακτικές για να το φτιάξετε μόνοι σας.

Προγραμματίστε τα γεύματα δύο βδομάδες πριν

Ο προγραμματισμός των γευμάτων μπορεί να σας γλιτώσει από αρκετά άσκοπα ψώνια. Προγραμματίστε λοιπόν τα γεύματά σας για τις επόμενες 10-14 μέρες και τσεκάρετε ποια υλικά έχετε ήδη στο σπίτι. Αφού έχετε φτιάξει το πλάνο, τότε πηγαίνετε για ψώνια.

Λίστα ψυγείου

Κρατήστε λίστα για το τι έχετε στο ψυγείο. Μπορεί να υπάρχει κάτι που να το έχετε ξεχάσει, επομένως φτιάξτε μια λίστα που θα ανανεώνετε ανά 10-14 μέρες, όταν προγραμματίζετε τον επόμενο «γύρο» γευμάτων.

via

Όλη η επικαιρότητα