Hobby

Πώς θα κάνω τατουάζ στον εαυτό μου;

Ακούστε το άρθρο

Τα τατουάζ είναι τέλεια, αλλά επίσης είναι ακριβά. Και, σε πολλές φάσεις της ζωής σου, θα σου ‘ρθει η επιθυμία να χτυπήσεις ένα τατουάζ, μικρούλι και χαζό, κάτι εντελώς δικό σου. Και μπορεί να μην σου περισσεύουν λεφτά, ή μπορεί να θες να είναι αληθινά ένα “δικό σου” τατουάζ. Τι κάνεις;

Τα stick n’ poke τατουάζ τα έχεις ακουστά; Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχουμε λέξη για αυτά, και απλώς τα αποκαλούμε “φυλακόβια”, όπως τα πρόχειρα τατουάζ που χτυπάνε οι κατάδικοι. Κι αυτό σίγουρα δεν βοήθησε στο να γίνουν πιο δημοφιλή. Κι αυτός είναι ένας μικρός οδηγός για να το κάνεις κι εσύ, με ασφάλεια.

*Σημαντική προειδοποίηση: Προφανώς, ένα τέτοιο τατουάζ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δουλειά ενός επαγγελματία, ούτε και την ασφάλεια που σου παρέχει ένα στούντιο. Πρέπει να είσαι όσο πιο προσεκτικός γίνεται.

Αρχικά, ενώ με την stick n’ poke (ή handpoke) τεχνική μπορείς να κάνεις παπάδες, θα σου λέγαμε να ξεκινήσεις με κάτι σούπερ απλό, ακόμα και μια γραμμή ή ένα γράμμα. Μην προσπαθήσεις να κάνεις ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο τις πρώτες σου φορές, μιας και οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά και να χρειαστεί να δώσεις λεφτά για να το διορθώσεις είναι πολλές.

Τι θα χρειαστείς;
Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, επειδή θα ακούσεις από κόσμο να σου λέει πολλά. Πως έκαναν τατουάζ με μια “αποστειρωμένη” (με αναπτήρα) βελόνα σπιτιού. Πως το μελάνι ήταν από στυλό και διάφορα άλλα. Κι εμείς θα σου πούμε πως κάθε φορά που τα ακούς αυτά, να κλείνεις τα αυτιά σου. Ναι, μπορεί το τατουάζ σου να είναι φυλακόβιο, εσύ όμως έχεις πρόσβαση σε ασφαλή, επαγγελματικά σύνεργα.
Συνεπώς, θα προμηθευτείς μελάνι ειδικό για τατουάζ, από κάποιο στούντιο. Είναι πολύ φτηνό, και μπορεί να σου κρατήσει και χρόνια. Έπειτα, τα μικροσκοπικά δοχεία στα οποία θα τοποθετήσεις το μελάνι—ναι, μπορεί να σου φαίνονται περιττό έξοδο αλλά είναι πάμφτηνα και αποστειρωμένα.
Τέλος, οι βελόνες. Αρχικά, όσο υπέροχη κι αν ήταν η έμπνευση της στιγμής σου για τατουάζ, πρέπει να περιμένεις μέχρι να προμηθευτείς βελόνες για τατουάζ. Βρίσκονται σε συσκευασία που τις προστατεύει από την οξείδωση και τα μικρόβια, και είναι η μοναδική σου λύση. Ξαναλέμε, όχι βελόνες σπιτιού. Έπειτα, όταν ψάξεις στο online κατάστημα να διαλέξεις την κατάλληλη βελόνα για εσένα, πρέπει να σκέφτεσαι το σχέδιο που θες να κάνεις. Υπάρχουν διαφορετικές βελόνες, για διαφορετικές χρήσεις. Σε γενικές γραμμές, για ένα απλό handpoke, θα χρειαστείς την πιο λεπτή βελόνα που μπορείς να βρεις, με διάμετρο 0,30 ή 0,35 mm. Στο όνομα του προϊόντος, επίσης, θα γράφει 3RS ή 3RL, που είναι οι πιο συνηθισμένες για τέτοια τατουάζ. Η βελόνα των 0,30 mm είναι πιο λεπτή και χρησιμοποιείται συχνότερα για περίγραμμα.

Βασικά, αν όλες αυτές οι πληροφορίες σε έκαναν να ζαλιστείς – αλλά ακόμα ψήνεσαι για handpoke – η βελόνα σου είναι η 3RL των 0,30 mm.

Εκτός από αυτά τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσεις από εξειδικευμένο στούντιο, χρειάζεσαι και μερικά υλικά που έχεις στο σπίτι. Νερό και λίγο σαπούνι για να καθαρίσεις την περιοχή, βαζελίνη, πολύ χαρτί κουζίνας, ένα ξυραφάκι αν η περιοχή που θες να κάνεις το τατουάζ έχει τρίχες. Προαιρετικά, αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσει, ένα μολύβι και ένα λαστιχάκι για να δέσεις πάνω την βελόνα και να μπορείς να την κρατάς πιο σταθερά.

Βήμα πρώτο: Καθάρισε την περιοχή
Νερό και σαπούνι που είπαμε. Καθάρισε προσεκτικά την περιοχή, και αν υπάρχουν αρκετές τρίχες, ξύρισέ την. Μην χρησιμοποιήσεις οινόπνευμα, επειδή θα ερεθίσει την επιδερμίδα. Θέλουμε το δέρμα σου να είναι απαλό, αφράτο και έτοιμο για τρύπημα.

Βήμα δεύτερο: Κάνε το σχέδιο
Εφόσον διάλεξες το σχέδιό σου, θα χρειαστείς ένα μαρκαδοράκι που το μελάνι του να πιάνει καλά στο δέρμα, για να κάνεις το σχέδιο πάνω στο δέρμα σου. Όταν κάνεις το σχέδιο, θα ήταν καλό να μην τεντώσεις την περιοχή, επειδή αυτό μπορεί να χαλάσει το σχέδιό σου μόλις το δέρμα επανέλθει στο κανονικό. Φρόντισε να δεις το σχέδιό σου από πολλές γωνίες για να καταλάβεις πώς φαίνεται. Έπειτα, πέρνα το σχέδιό σου με λίγη βαζελίνη, ώστε να “κλειδωθεί” εκεί και να μην σβηστεί εντελώς όσο χτυπάς το τατουάζ και αναγκαστικά καθαρίζεις την περιοχή με νερό.

Βήμα τρίτο: Κάνε την πρώτη χάραξη
Είτε είναι περίγραμμα σχεδίου, είτε μια απλή χάραξη ενός γράμματος, ο σκοπός σε αυτό το βήμα είναι να δημιουργήσεις έναν μπούσουλα που θα σε καθοδηγεί. Αν δεν έχεις ξανακάνει τατουάζ, η αίσθηση μπορεί να σε σοκάρει. Βασικά, ακόμα κι αν έχεις κάνει, η αίσθηση του να τρυπάς ο ίδιος τον εαυτό σου θα είναι παράξενη, αλλά εδώ κρύβεται ένα μεγάλο ατού του handpoke που δεν είχες σκεφτεί: ο πόνος είναι λιγότερος. Εφόσον ξέρεις μέσα σου ποιες είναι οι ανοχές σου στον πόνο, δεν πρόκειται να το παρακάνεις. Αυτό θα σε σταματήσει κι απ’ το να τρυπήσεις πολύ βαθιά.
Θα δεις ότι θα αρχίσει να μαζεύεται πολύ μελάνι γύρω από εκεί που τρυπάς. Μην ανησυχείς, είναι φυσιολογικό. Επίσης, είναι αρκετά σπάνιο να βγάλεις αίμα, μιας και η βελόνα δεν πρέπει να φτάσει τόσο βαθιά. Σε γενικές γραμμές, το αίμα και ο έντονος πόνος σημαίνουν πως έφτασες πολύ βαθιά και πρέπει να χαλαρώσεις λιγάκι.

Βήμα τέταρτο: Ολοκλήρωσε το τατουάζ
Αφού έχεις κάνει το περίγραμμα και έχεις απομακρύνει με βρεγμένο χαρτί κουζίνας όλο το περιττό μελάνι, ήρθε η ώρα να συμπληρώσεις τα κενά. Είτε αυτά τα κενά είναι το υπόλοιπο περίγραμμα, είτε να γεμίσεις κυριολεκτικά τα κενά μέσα στο σχέδιο—που, ξανά, δεν θα σου προτείναμε να κάνεις φουλ σχέδιο τις πρώτες φορές.
Όταν ικανοποιηθείς από το έργο σου, σκούπισέ το ξανά απαλά με χαρτί και νερό και βάλε μία απαλή καταπραϋντική κρέμα (διάλεξε μία που να είναι για συγκάματα μωρού). Έπειτα, μπορείς να τυλίξεις το τατουάζ σου με διαφανές πλαστικό κουζίνας για λίγες ώρες.

Και, για ακόμα καλύτερα, δες όλη την διαδικασία (αγνόησε την μη επαγγελματική βελόνα, πλέον ξέρεις) σε αυτό το βίντεο:

via

Όλη η επικαιρότητα