Γυναίκα

Πώς θα μακρύνουν τα μαλλιά μου γρήγορα; Όλες οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις

Ακούστε το άρθρο

Ψάχνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «πώς θα μακρύνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά μου» διαπιστώσαμε πως είναι μία από τις πιο hot ερωτήσεις στο Internet. Τα καλά νέα είναι πως βρήκαμε την ειδικό, την τριχολόγο Anabel Kingsley (κόρη του θρυλικού γκουρού των μαλλιών Philip Kingsley) που μας έλυσε τις απορίες, ξεχώρισε τους μύθους και τις αλήθειες και μας έδωσε τις λύσεις που χρειαζόμαστε.

Ο κύκλος της ζωής της τρίχας

Αν θέλεις να ξέρεις τι συμβαίνει πραγματικά με τα μαλλιά σου είναι σημαντικό να καταλάβεις πώς λειτουργεί ο κύκλος της ζωής τους. «Υπάρχουν τρία στάδια στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, η αναγενής (η φάση της ανάπτυξης), η καταγενής (μια ενδιάμεση φάση) και η τελογενής (μια μικρή περίοδος αδράνειας)» εξηγεί η Kingsley.

Κατά τη διάρκεια της αναγενούς φάσης, που τυπικά διαρκεί από τρία έως πέντε χρόνια, κάθε τρίχα μεγαλώνει κατά μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατοστό το μήνα. Οπότε σε ένα χρόνο θα μεγαλώσει περίπου 15-16 εκατοστά και στο πλήρες μήκος τους φτάνουν ανάμεσα στα 45 με 75 εκατοστά.

Ενδιαφέρον στοιχείο: Τα μαλλιά των Ασιατών έχουν μεγαλύτερο αναγενή κύκλο που φτάνει έως και τα επτά χρόνια, κάτι που εξηγεί γιατί μερικές Ασιάτισσες μπορούν να έχουν μαλλιά έως και ένα μέτρο μακριά!

Μετά την αναγενή φάση ξεκινά η μεταβατική καταγενής φάση – γύρω στις 10 μέρες όπου δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο – προτού τα μαλλιά σου μπουν στην τελική τελογενή φάση. Στο σημείο αυτό τα μαλλιά σου πέφτουν φυσικά. Ευτυχώς, όχι όλα μαζί αφού κάθε τρίχα βρίσκεται σε διαφορετική φάση της ζωής της.

Κάθε τρίχα είναι εντελώς μοναδική και λειτουργεί με το δικό της ρυθμό, που σημαίνει πως θα έχεις πάντα τρίχες σε εντελώς διαφορετικό στάδιο του κύκλου της ζωής τους.

Έτσι, εφόσον τα μαλλιά σου είναι υγιή, θα χάνεις έως και 80 τρίχες τη μέρα.

Μόλις πέσει μια τρίχα, ο θύλακας μπαίνει σε φάση ανάπαυσης -περίπου 12 εβδομάδες- όπου θα παραμείνει αδρανής πριν αρχίσει ξανά από την αρχή η διαδικασία ανάπτυξης της τρίχας.

Πώς θα μακρύνουν τα μαλλιά σου;

Spoiler alert: Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο! Υπάρχουν όμως διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις πιο γρήγορα υγιή, μακρύτερα και πιο δυνατά μαλλιά.

«Η υγεία του δέρματος του κρανίου είναι ζωτική για την υγεία των μαλλιών σου και ένα καθαρό δέρμα στο κεφάλι συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών σου» εξηγεί η Kingsley.

«Για να έχουν τα μαλλιά σου το καλύτερο “περιβάλλον” να λούζεσαι τακτικά και να χρησιμοποιείς καθημερινά ένα τονωτικό προϊόν για το δέρμα του κρανίου συν ειδική μάσκα μία φορά την εβδομάδα.

Τα σπρέι πρωτεΐνης που για πύκνωση και ενδυνάμωση μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Προσθέτουν άμεσα όγκο στα μαλλιά αλλά με τον καιρό ενδυναμώνουν τα μαλλιά και μειώνονται οι απώλειες από το σπάσιμο των τριχών».

Ο ρόλος της διατροφής

Όπως και στο δέρμα, έτσι και στα μαλλιά, η ομορφιά ξεκινάει από μέσα! Αυτό σημαίνει πως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με άφθονη πρωτεΐνη και μερικά έξυπνα σνακ, θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πιο γρήγορα στο στόχο για μαλλιά σαν της Ραπουνζέλ!

«Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αν θέλεις να διατηρήσεις μακριά ή να μακρύνεις τα μαλλιά σου» επιβεβαιώνει η Kingsley. «Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, οπότε αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό προκειμένου να αναπτυχθούν. Προσπάθησε να τρως τουλάχιστον 120 γρ. “πλήρους πρωτεΐνης” στο πρωινό και το γεύμα, τις ώρες που τα κύτταρα των μαλλιών σου είναι στην πιο δραστήρια φάση τους.

Μερικές καλές ιδέες είναι τα αβγά, τα πουλερικά, το ψάρι, το άπαχο κρέας και το τυρί με χαμηλά λιπαρά, καθώς περιέχουν όλα τα σημαντικά αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας».

Η φεριτίνη (το αποθηκευμένο σίδηρο) είναι αντίστοιχα απαραίτητο, συμπληρώνει η ειδικός, καθώς βοηθά το σώμα να παράξει την πρωτεΐνη που έχουν ανάγκη τα κύτταρα των μαλλιών. Η ανεπάρκεια σε φεριτίνη συνήθως κάνει τα μαλλιά να πέφτουν πριν φτάσουν στο μήκος που θα μπορούσαν.

Για να ενισχύσεις τα επίπεδα της φεριτίνης, προσπάθησε να τρως κόκκινο κρέας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. «Η δύναμη να σχηματιστούν κύτταρα που θα αναπτυχθούν σε νέες τρίχες μειώνεται τέσσερις ώρες μετά το φαγητό. Εάν μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στα γεύματά σου, δώσε στους θύλακες μια εσωτερική ενίσχυση διαλέγοντας ένα σνακ με θρεπτικούς υδατάνθρακες, όπως ένα φρέσκο φρούτο ή κράκερ ολικής άλεσης» προτείνει η Kingsley.

Η αλήθεια για τα συμπληρώματα ανάπτυξης των μαλλιών

Τα συμπληρώματα υπόσχονται πως θα δεις τα μαλλιά σου να μακραίνουν όπως ποτέ άλλοτε, πραγματοποιούν όμως αυτή την υπόσχεση; Ιδού η ετυμηγορία της Kingsley: «Εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων των μαλλιών, μπορεί να είναι δύσκολο να προσλάβεις επαρκή θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους μόνο μέσα από τη διατροφή σου.

Έτσι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ευεργετικά καθώς θα σου προσφέρουν μια επιπλέον υποστήριξη από μέσα. Μια πολυβιταμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει, προτίμησε όμως ένα προϊόν με σύνθεση ειδικά για την ανάπτυξη των μαλλιών. Μην ξεχνάς όμως πως κανένα συμπλήρωμα δεν θα σε ωφελήσει αν δεν ακολουθείς ταυτόχρονα μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή».

via

Όλη η επικαιρότητα