Πώς βαθμολογούν οι επισκέπτες τα ελληνικά ξενοδοχεία έναντι του ανταγωνισμού

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα ελληνικά ξενοδοχεία όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας σε ένα σύνολο επτά προορισμών της Μεσογείου και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Τουρκία.

Για τον Μάρτιο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86,8% ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 85,5% και στην τρίτη η Κροατία με 85,3%. Ακολουθούν, η Ισπανία στην τέταρτη θέση με 84,9% και η Ιταλία στην πέμπτη με 84,3%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 82,7% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 79,9%.

Τα στοιχεία καταγράφει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, για τον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης (GRI) πελατών ξενοδοχείων, που υπολογίζεται από την ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων.

Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Επίσης, λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τις ημερήσιες κριτικές αλλά και τα ιστορικά δεδομένα των τελευταίων 365 ημερών δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο πρόσφατες κριτικές.

O δείκτης είναι ποιοτικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της εξέλιξης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δείκτες άνω του 80% υποδηλώνουν θετική εμπειρία. Για τον υπολογισμό έχουν αναλυθεί τα στοιχεία 1.126 ξενοδοχείων από την Ελλάδα, διαφόρων κατηγοριών και από διαφορετικές περιοχές της χώρας, και 2.504 ξενοδοχείων, επίσης διαφόρων κατηγοριών, από 16 ανταγωνιστικούς προορισμούς στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία την Κύπρο και την Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2018 βασίζονται σε 435 χιλ. αξιολογήσεις από πελάτες ελληνικών ξενοδοχείων και σε 1,6 εκατ. αξιολογήσεις από πελάτες ξενοδοχείων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

jeno4444.jpg

Oι βαθμολογίες

Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες (με GRI 90%) και στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 91,4%

Οι επιμέρους δείκτες που εξετάζονται είναι η καθαριότητα, το φαγητό-ποτό, η τοποθεσία, η εξυπηρέτηση, η σχέση ποιότητας-τιμής και η διασκέδαση για την Ελλάδα και τους ανταγωνιστές της το Μάρτιο του 2019.

Pinakas_poiotitas.JPG

Ανά κατηγορία, στο κριτήριο της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 89,6% και ακολουθούν η Κύπρος με 89,2% και η Ιταλία με 88,5%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθούν η Τουρκία και η Κροατία, ενώ τελευταία βρίσκεται η Γαλλία με 82,3%.

Στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 86,7% και στη δεύτερη η Ιταλία με 84,6%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 83,4% και η Τουρκία με 82,1%. Ισπανία, Κροατία και Γαλλία ακολουθούν στις υπόλοιπες θέσεις.

Στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με υψηλό ποσοστό 88,7% και ακολουθούν Ισπανία και Κύπρος. Η Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ακολουθούμενη από την Ιταλία, ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα και η Κροατία με 85,9% και 85,7% αντίστοιχα.

Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 88,2% και στη δεύτερη η Κύπρος με 87. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, έπεται η Ιταλία και πέμπτη ακολουθεί η Τουρκία. Στις δύο τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται Κροατία και Γαλλία.

jenoeeeee.jpg

Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 84,3% και ακολουθούν η Τουρκία με 84,0% και η Ελλάδα με 83,7%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισπανία και ακολουθούν Ιταλία, Κροατία και Γαλλία.

Στην κατηγορία δωματίου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 84,1%, ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία με 83% και 82,2% αντίστοιχα, ενώ Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία και Κροατία ακολουθούν.

Ως προς τη διασκέδαση, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 81,4% ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται κάτω από το 80%: Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος και ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κροατία.

Οι διεθνείς αφίξεις

Το Insete Intelligence παρέχει στοιχεία και αναφορικά με τις διεθνείς αφίξεις, αεροπορικές και οδικές, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτά, για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου του 2019, καταγράφεται αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο (παρά την οριακή μείωσή τους τον Μάρτιο) και σημαντική μείωση των οδικών αφίξεων έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +7,7% ή επιπλέον 88 χιλ. επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί η αύξηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στους προορισμούς city break της Αθήνας (επιπλέον 110 χιλ.) και της Θεσσαλονίκης (+66 χιλ.) ενώ οι νησιωτικοί προορισμοί είχαν μείωση κατά 88 χιλ. επιβάτες.

Οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν το Μάρτιο του 2019 ήταν οριακά μειωμένες κατά -0,2% (-1.000) σε σχέση με το Μάρτιο του 2018.

Οσον αφορά τις οδικές αφίξεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2019, καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση -19,6% ή λιγότερες κατά 334 χιλ.. Η μείωση είναι γενικευμένη από όλες τις όμορες χώρες, με εξαίρεση την Αλβανία.

 

newmoney.gr