Γυναίκα

Πόσες μέρες την εβδομάδα πρέπει να εργαζόμαστε μετά τα 40 για το καλό μας

Ακούστε το άρθρο

Αν από τότε που περάσατε τα σαράντα αισθάνεστε μονίμως κουρασμένες, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, σαν να υπάρχει μια «θολούρα» στο μυαλό σας, η επιστήμη έχει την εξήγηση. Μετά από το συγκεκριμένο ηλικιακό κατώφλι πρέπει να εργαζόμαστε λιγότερες από πέντε μέρες την εβδομάδα για να αποδίδουμε στο μέγιστο. Ο ιδανικός αριθμός εργάσιμων ημερών, για την ακρίβεια, είναι τρεις μέρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στην επιθεώρηση Melbourne Institute Worker Papers, αφού παρακολούθησαν 3.000 άντρες και 3.500 γυναίκες εθελοντές παρατήρησαν ότι οι επιδόσεις σε διάφορα νοητικά τεστ, και στα δύο φύλα, είναι υψηλότερες στη διάρκεια μιας εργάσιμης εβδομάδας τριών ημερών. Αντιθέτως, όσοι εργάζονται περίπου 55 ώρες την εβδομάδα (σχεδόν καθημερινά επί οκτώ ώρες) παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις ακόμα και από εκείνους που είναι άνεργοι ή έχουν βγει στη σύνταξη. Ένα αναπάντεχο εύρημα, αφού παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η αδράνεια του εγκεφάλου είναι ό,τι χειρότερο για τη νοητική ακμαιότητα.

«Η εργασία μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού ενώ ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα, ταυτόχρονα όταν εκτείνεται στη διάρκεια πολλών ωρών μπορεί να προκαλέσει στρες και κόπωση, ενδεχομένως βλάπτοντας νοητικές λειτουργίες» σχολίασε σχετικά ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Colin McKenzie. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι διαφορές στις εργάσιμες ώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας», καταλήγοντας ότι η μερική απασχόληση ίσως είναι αποτελεσματική αν θέλουμε να έχουμε κοφτερό μυαλό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εύκολο στη θεωρία, συχνά ανέφικτο στην πράξη.

Photo: Nicole Honeywill / Unsplash

Μια ομιλία Ted για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο βαθμό τη δύναμη του μυαλού μας.

Πηγή: womantoc.gr 

Όλη η επικαιρότητα