Αγροτικά Αχαϊα Ηλεία

Ποταμός… οι αντιδράσεις στην Ηλεία για την επέκταση της διώρυγας Πηνειού στη δυτική Αχαΐα

Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της επέκτασης της κεντρικής διώρυγας στην Δυτική Αχαΐα προκειμένου να αρδευτούν αγροτικές εκτάσεις της περιοχής. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του πρόεδρου του ΓΟΕΒ και των προέδρων των τεσσάρων ΤΕΟΒ του κάμπου, που διατυπώθηκαν με δηλώσεις τους στην εφ. «Πατρίς», το θέμα πήρε και πολιτικές προεκτάσεις. Την αρχή έκανε προχθες ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επεμβαίνει με διαδικασίες που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία στο φράγμα Πηνειού και κατασκευάζει διώρυγα άρδευσης του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας τη στιγμή που ο ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία κάμπος της Βουπρασίαςτης Ηλείας παραμένει χωρίς άρδευση από το ηλειακό φράγμα.»  Ο κ. Τζαβάρας μάλιστα υποστήριξε ότι «απαιτείται η διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα Αμαλιάδας για να διερευνηθεί η απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών»

Την σκυτάλη πήρε χθες ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος σε άρθρο του προς τον τοπικό τύπο καταλήγει ως εξής: « Ένα είναι το Φράγμα, με συμμέτοχους όλους τους Δήμους, Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δύμης, και η μελέτη πρέπει να είναι μία και ενιαία και όχι να προχωρήσουμε με αποσπασματικές μελέτες, πράγμα που είναι τεχνικά λάθος και πολιτικά επικίνδυνο, αφού μόνον τριβές θα δημιουργήσει, και θα παραπέμψει τελικά το θέμα στις καλένδες. Γιατί το νερό ξεκινάει από την πηγή και πάει παρακάτω. Εκτός κι αν βρίσκει κάποιος σωστό και δίκαιο να ποτίζονται τα χωράφια στην Αχαΐα, ενώ στο Συμίζα, την Αετοράχη,το Κέντρο και τον Άγιο Ηλία να μένουν απότιστα και να περιμένουν το νερό! Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση άμεσα σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων, Δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείου.» Αυτούσιο δημοσιεύεται σε διπλανή στήλη

Πρώτα η Βουπρασία

Αλλά και από την πλευρά του αντιπεριφαρειάρχη Ηλείας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι θα πρέπει να γίνει εκπόνηση μελέτης εκσυγχρονισμού του δικτύου με επέκταση του πρωτίστως στον πρώην δήμο Βουπρασίας. Το πλήρες κείμενο της γραπτής δηλωσής του έχει ως εξής: «Το νερό αποτελεί πρώτιστο δημόσιο αγαθό και κανείς δεν δικαιούται να το αντιμετωπίζει ιδιοκτησιακά. Μπορώ δε να βεβαιώσω ότι κανένας πολίτης της Ηλείας δεν σκέφτεται να στερήσει από το γείτονα και φίλο Αχαιό όποιο αγαθό του περισσεύει, πολλώ δε μάλλον το νερό.

Περισσεύει όμως το νερό στην Ηλεία; 

Η απάντηση χρειάζεται σοβαρή επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, για τους παρακάτω λόγους:

1ον Δεν έχει εκπονηθεί υδρολογική μελέτη με επικαιροποιημένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την επάρκεια του νερού της Ηλείας.

2ον Δεν έχει προηγηθεί εκσυγχρονισμός και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες του νερού, οι οποίες σήμερα είναι της τάξης του 35—40%.Η υπάρχουσα ώριμη μελέτη υπογειοποίησης του δικτύου του Νομού πρέπει να ενταχθεί, όπως έχουμε ζητήσει, στο τομεακό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας για χρηματοδότηση: προϋπολογισμός 65 εκ ευρώ.

3ον Πρέπει πρωτίστως να γίνει η επέκταση του δικτύου στον τέως Δήμο Βουπρασίας.

4ον Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση της μελέτης συντήρησης, βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του φράγματος Πηνειού, την οποία έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υποδομών και θα χρηματοδοτηθεί άμεσα από το Π.Δ.Ε. 2017.

Όλα τα παραπάνω και η εκπλήρωση αυτών αποτελούν τις προϋποθέσεις για να συζητηθεί, σχεδιαστεί και υλοποιηθεί οποιοδήποτε έργο τέτοιου μεγέθους και σοβαρότητας, όπως αυτό που αφορά στην  επέκταση της διώρυγας για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας.

Σε αυτή την ορθή κατεύθυνση κινούνται και δύο ομόφωνες αποφάσεις του 2007 και του 2008 του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ηλείας.

Άλλωστε όταν αφαιρείς πόρους από μία περιοχή πρέπει να τους αναπληρώνεις αναλόγως για να υφίσταται φυσική αλλά και πολιτική ισορροπία.

Εξοικονόμηση νερού

Η εφ. «Πατρίς» για το λεπτό αυτό θέμα ζήτησε την άποψη και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος έχει την ακόλουθη προσέγγιση: «Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου είναι αναγκαία προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα του υδάτινους πόρους  που διαθέτουμε. Η Περιφέρεια έχει ως βασική της πολιτική επιδίωξη την ενίσχυση της αγροτικής  οικονομίας και παραγωγής και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να αξιοποιήσει διάφορους πόρους . Στόχος μας δεν είναι να αδικήσουμε την μια περιοχή έναντι της άλλης αλλά μέσα από έργα και παρεμβάσεις να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού και μέσα από αυτή να διευκολύνουμε περισσότερες περιοχές έτσι ώστε να έχουν αναπτυξιακό σχέδιο στην αγροτική οικονομία»

Όλη η επικαιρότητα