Υγεία

Πότε η ρήξη χιαστού χρειάζεται αρθροπλαστική;

Ακούστε το άρθρο

Το γόνατό σας υφίσταται πολλές πιέσεις και βάρος καθημερινά. Από αυτές τις «φορτίσεις» τα γόνατο προστατεύεται εξαιτίας των μηνίσκων.

Από την άλλη την ολίσθηση της κνήμης προστατεύουν οι χιαστοί, ελέγχοντας την στροφική λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος. Ο οπίσθιος χιαστός είναι αυτός μάλιστα που συμβάλλει στην σταθερότητα του γόνατος.

Αν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, τότε το γόνατο σαν άρθρωση χάνει την σταθερότητά του. Το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα την κινητικότητά του και οι βλάβη στους χόνδρους θεωρείται δεδομένη. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η βλάβη αυτή μπορεί να μετατραπεί σε μετατραυματική αρθρίτιδα.

Θεραπεία και αποκατάσταση των χιαστών συνδέσμων

Όταν η ρήξη χιαστών είναι πολλαπλή, τότε η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με διάφορες μεθόδους που προτείνει ο γιατρός. Γίνεται γενική νάρκωση και ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Όταν η ρήξη χιαστού είναι μεμονωμένη και δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με αρθροπλαστική γόνατος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μοσχεύματα για την αναγέννηση του χιαστού ή αυτομοσχεύματα.

Ολική αρθροπλαστική

Η αρθροπλαστική είναι μια επέμβαση που μπορεί να αντικατασταθεί η κατεστραμμένη άρθρωση του γόνατος. Είναι μία επέμβαση που θεωρείται επιτυχημένη στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που αντιμετωπίζουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι επιπλοκές είναι μηδαμινές και το μόσχευμα συμπεριφέρεται πολύ καλά για πάνω από 20 χρόνια. Η μακροβιότητα του μοσχεύματος εξαρτάται και από το πόσο έμπειρος και καλός είναι ο χειρουργός.

Ολικής αρθροπλαστική γόνατος με τεχνική MIS – TKA

Η τεχνική αυτή είναι πολύ συχνή και εφαρμόζεται από τους περισσότερους ορθοπαιδικούς χειρουργούς με πείρα στην τεχνική αυτή. Η τεχνική πραγματοποιείται με μία τομή 10 εκατοστών και μία μικρή παρέμβαση στο οστό της άρθρωσης και στα μαλακά μόριά της.

Απώτερος στόχος της αρθροπλαστικής γόνατος είναι να ελαττώσει τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης. Έτσι θα ελαχιστοποιήσει και τη νοσηλεία.

Κλείστε τώρα ραντεβού στο ορθοπαιδικό κέντρο Osteon!

Όλη η επικαιρότητα