Ηλεία

Που… το «πάνε» για Πρωτοδικείο Αμαλιάδας; Μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό – Καμία ανταπόκριση στα αιτήματα στελέχωσης

Ακούστε το άρθρο

Συνεχής απαξίωση και φόβοι για κλείσιμο

Αβέβαιο είναι το μέλλον για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, το οποίο τα τελευταία χρόνια όλο και αποδυναμώνεται από προσωπικό, τη στιγμή που οι ανάγκες κάλυψης της αρμοδιότητας του στην βόρεια Ηλεία όλο και αυξάνονται. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα στελέχωσης του με προσωπικό, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κάποιοι μάλιστα, αναρωτιούνται εάν τεχνηέντως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας οδεύει σε «λουκέτο», μιας και διαπιστώνεται μια κλιμακούμενη απαξίωση…

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μας γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ.  Θανάσης Θεοδόσης, η διοίκηση του συλλόγου θα προβεί σε μια σειρά ενεργειών προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ενίσχυση του Πρωτοδικείου, ενώ διεμήνυσε ότι εάν οι ιθύνοντες έχουν κάποια σκέψη κλεισίματος του Πρωτοδικείου μέσω αυτής της τακτικής, θα έχουν να αντιμετωπίσουν αντίδραση έντονη και καταλυτική!

Άδεια γραφεία…

Δεν είναι υπερβολή ότι πλέον τα γραφεία του πρώτου ορόφου που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίες έχουν… αδειάσει από προσωπικό, ενώ η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στο ισόγειο στο Ειρηνοδικείο.

Ο φόρτος εργασίας είναι ολοένα και αυξανόμενος, με τους υπαλλήλους να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να δρομολογούν και να υλοποιούν όλες τις διαδικασίες περαίωσης των υποθέσεων και των αιτημάτων.

Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις για το Πρωτοδικείο είναι 21 άτομα, σύμφωνα και με το ΦΕΚ του 2019! Συγκεκριμένα, προβλέπονται 18 γραμματείς, ένας Δ.Ε. δακτυλογράφος και για χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή και δύο θέσεις επιμελητών Δικαστηρίου. Στην παρούσα φάση, υπηρετούν 12 υπάλληλοι, με 1- 2 άτομα να έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι υπάλληλοι είναι ότι στατιστικά διεξάγονται τον μήνα 12 ποινικές συνεδριάσεις, τρεις πολιτικές, ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με 1- 2 υποθέσεις, 2 – 3 δικάσιμες υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων. Παράλληλα, πολλές υποθέσεις εισάγονται στην Ανάκριση, μεταξύ των οποίων πολύ σοβαρές, όπως για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων, με τον όγκο των υποθέσεων να συσσωρεύεται.

«Μείναμε λίγοι…»

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες παραδέχεται και ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Χονδρόσμος, ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» εξέφρασε την ανησυχία του: «Πράγματι, η αποδυνάμωση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας είναι συνεχής και μεγάλη. Οι υπάλληλοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, όμως ο όγκος των υποθέσεων είναι μεγάλος και αυξανόμενος. Με αυτή την αποδυνάμωση, απειλείται πλέον η εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα προβλήματα που παρουσιάζονται αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, όσο και ο προϊστάμενος της Γραμματείας της Εισαγγελίας κ.κ. Γιώργος Γιαννούλας και Γιάννης Ευθυμίου αντίστοιχα, μιας και στην Εισαγγελία έχουν αρχίσει να υπάρχουν κενά, που ακόμη δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο του Πρωτοδικείου.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχουμε μείνει πολύ λίγοι και κάποιοι θα φύγουν με συνταξιοδότηση. Είναι άμεση η ανάγκη, θα έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί το αίτημα, για τουλάχιστον 4 γραμματείς στο Πρωτοδικείο. Έχουν αποδυναμωθεί τα τμήματα και παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεν ξέρω που οδεύει το Πρωτοδικείο και πως θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς και τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς…», τονίζει ο κ. Γιαννούλας, ο οποίος επισημαίνει ότι έχουν υποβληθεί αιτήματα τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στην ΟΔΥΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ευθυμίου, χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη την στελέχωση Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Χρόνο με τον χρόνο αποδυναμωνόμαστε και οι θέσεις δεν αναπληρώνονται. Κάποιες φορές λένε θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά αν αυτό συμβεί θα πάρει χρόνο και συνήθως τα κριτήρια, με αυτή τη διαδικασία ανταποκρίνονται σε ανθρώπους που έχουν κάποια ηλικία και άρα όχι την ίδια διάθεση με έναν νεότερο.

Πρέπει το υπουργείο να ενσκήψει στο πρόβλημα και να δρομολογήσει λύση», αναφέρει ο κ. Ευθυμίου.

Η ίδια κατάσταση, πάντως, παρουσιάζεται και στο Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας. Από τις 7 οργανικές θέσεις που ίσχυαν, μειώθηκαν στις 4 και πλέον το στελεχώνουν δύο υπάλληλοι και μια είναι με απόσπαση, με τις αρμοδιότητες να είναι αυξημένες.

«Έχει αυξηθεί και ο όγκος δουλειάς και οι αρμοδιότητες από το 2013. Ωστόσο, οι θέσεις μειώθηκαν και ταυτόχρονα υπήρξαν και συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Καταλαβαίνετε λοιπόν το πρόβλημα…», είπε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου κα Αθηνά Λιακοπούλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Θεοδόσης ανέφερε τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει παραστάσεις από τον σύλλογο στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στην στελέχωση: «Δυστυχώς, οι υποσχέσεις είναι γράμμα κενό. Το πρόβλημα είναι έντονο κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα γίνει ακόμη πιο έντονο με την άμεση αποχώρηση 3 υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης», δηλώνει ο κ. Θεοδόσης.

«Να μην περνά από το μυαλό τους
το κλείσιμο…»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας γνωστοποίησε ότι θα σταλεί έγγραφη διαμαρτυρία προς το υπουργείο και τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα γίνει παράσταση από τον ίδιο στο υπουργείο, με γνωστοποίηση του προβλήματος ακόμη και στον Άρειο Πάγο.
«Δυστυχώς, έχουμε φτάσει να έχουμε περισσότερους δικαστές από υπαλλήλους», είπε ο κ. Θεοδόσης, ενώ στο ερώτημα εάν με αυτή την τακτική το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας οδεύει έμμεσα στην απαξίωση και άρα μελλοντικά σε «λουκέτο», απάντησε κατηγορηματικά: «Πάντα είναι υπαρκτός ο φόβος αυτός. Θεωρώ ότι εάν έχουμε κλείσιμο του Πρωτοδικείου, αυτό θα οδηγήσει στον μαρασμό της ευρύτερης περιοχής.

Φυσικά, τέτοια σκέψη στους ιθύνοντες να μην περνά από το μυαλό τους, γιατί η αντίδραση θα είναι έντονη και καταλυτική…».

Όλη η επικαιρότητα