Οικονομία

Πού συγκλίνουν και πού αποκλίνουν κυβέρνηση και δανειστές

diapragm.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις που «σέρνονται» από το προηγούμενο καλοκαίρι, «γέννησε», για μία ακόμη φορά, νέα μέτρα. Οι πληροφορίες από διαρροές κοινοτικών πηγών της πρότασης των δανειστών κάνουν λόγο για μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος.


Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, «η απόσταση είναι πολύ μεγάλη μεταξύ των δύο πλευρών», ενώ περιγράφουν μία δύσκολη κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τη χθεσινή «αντιπαράθεση» των προτάσεων Ελλάδας – θεσμών. Για μεγάλες αποστάσεις μιλούν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το οποίο πλέον οργανώνει τα επόμενά του βήματα.


Με δεδομένο ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν το 2ο εξάμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο του έτους (π.χ. ΦΠΑ ή ασφαλιστικό), «φωτογραφίζεται» η πρόθεση για ένα νέο «φθινοπωρινό» πακέτο με τον προσωρινό τους απολογισμό να αυξάνει το «λογαριασμό» σε 5 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση…


Ο πρώτος απολογισμός των μέτρων δείχνει ότι οι δανειστές υποχωρούν – προσωρινά – σε  χαμηλότερα πλεονάσματα, αλλά απαιτούν περισσότερα μέτρα σε σχέση με την ελληνική πρόταση. Και τούτο διότι η χαμηλότερη πλέον ανάπτυξη (μόλις 0,1% εκτιμά ο ΟΟΣΑ και 0,5% η Επιτροπή) δημιουργεί μία πολύ πιο χαμηλή «βάση» υπολογισμού της απόδοσης κάθε μέτρου που λαμβάνεται έστω για να υπάρχουν πολύ μικρά πρωτογενή πλεονάσματα…


Επισήμως, μέσω της δήλωσης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το ραντεβού με τον Jean Claude Juncker έγινε γνωστό ότι οι δανειστές προτείνουν να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10%. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.


Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με στόχο και νέο ραντεβού «κορυφής». Εκκρεμεί η συνεδρίαση του EWG που ήταν να πραγματοποιηθεί χθες αλλά αναβλήθηκε καθώς και η θέση που θα έχει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο των G7.


Μεγάλο αγκάθι είναι η αναφορά στη συμφωνία σε όρους για το χρέος και τη μελλοντική χρηματοδότηση της οικονομίας.


Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο πλευρές ζητούν:


Πρωτογενή πλεονάσματα


Θεσμοί: 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018. Το μνημόνιο ανέφερε Πρωτογενές Πλεόνασμα 3% φέτος και 4,5% από το 2016 και μετά.

Ελλάδα: 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016


ΦΠΑ


Θεσμοί: Ζητούν δύο συντελεστές 11% και 23% με την ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή αλλά κάποια τρόφιμα να παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή καθώς και τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Κατάργηση μειωμένων συντελεστών για νησιά. Εκτιμώμενα έσοδα 1,8 δις ευρώ


Ελλάδα: Προτείνει  τρεις συντελεστές στο 6% (φάρμακα), στο 11%, και στο 22% – 23% (έσοδα 1 δις ευρώ). Πρόβλημα υπάρχει και στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος αφού η κυβέρνηση ζητά εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου και όχι από 1η Ιουλίου. Προτείνει και αύξηση της εισπραξιμότητας ΦΠΑ που στερεί κάθε χρόνο 6 δις ευρώ από τα ταμεία


Μέτρα


Οι θεσμοί θέλουν επανεξέταση της ρύθμισης των 100 δόσεων και επιπλέον μέτρα που θα φέρουν 3 δις ευρώ φέτος. Η Ελλάδα προτείνει μεταξύ άλλων πέραν του ΦΠΑ (έσοδα περί το 1 δις ευρώ) και αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με ίδιες αντικειμενικές αξίες. 


Συντάξεις


Θεσμοί: Μείωση στη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 0,25-0,5% του ΑΕΠ φέτος (εως 900 εκατ ευρώ) και κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (κατά 1,8 δις ευρώ). Κατάργηση ΕΚΑΣ έως το τέλος του έτους, ισοδύναμα αν καταργηθεί η  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.


Ελλάδα: Κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συγχωνεύσεις ταμείων, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, νέες αναλογιστικές μελέτες.


Εργασιακό


Οι θεσμοί ζητούν επανεξέταση του μοντέλου συλλογικών διαπραγματεύσεων και διατήρηση των νόμων που έχουν ήδη ψηφισθεί, ενώ η Ελλάδα προωθεί νομοσχέδιο έχοντας στο τραπέζι και τον κατώτατο μισθό.


Δημόσιο


Οι θεσμοί θέλουν διατήρηση όρων για μείωση δημοσίων υπαλλήλων και δαπάνης στο δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στις επαναπροσλήψεις.


Μεταρρυθμίσεις


Οι θεσμοί θέλουν αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ και «μικρής ΔΕΗ», πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση επιμένει σε πιο περιορισμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στα κλειστά επαγγέλματα βάση δικών της μελετών.

Πηγή: capital.gr

Όλη η επικαιρότητα