Αγροτικά

Πουλήθηκαν πορτοκάλια έως 18 λεπτά…

portokalia.jpg
Ακούστε το άρθρο
Σε διαφορετικές κατευθύνσεις κινείται η εμπορική πορεία των πορτοκαλιών και των λεμονιών που παράγονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν  οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια εμφανίζονται αυξημένες, για τα ποιοτικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για εξαγωγές, μετά τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία του φετινού χειμώνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Κυρίως επλήγησαν οι όψιμες καλλιέργειες. Αντιθέτως τα λεμόνια δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την καλή έναρξη της φετινής εμπορικής χρονιάς, αφού η τιμή παραγωγού σήμερα δεν ξεπερνάει τα 35 λεπτά το κιλό ενώ η ζημιά από τον πάγο και το χαλάζι έφθασε και το 100%.  Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Ηλείας και της χώρας γενικότερα, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την Τουρκία αποτελούν το κύριο πρόβλημα του προϊόντος, η παραγωγή του οποίου είναι ελλειμματική στη χώρα μας. 

Πορτοκάλι 
Ανεβασμένες είναι οι τιμές στα πορτοκάλια που είναι κατάλληλα για εξαγωγές, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες κακοκαιρίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι τιμές  για την  Ηλεία έχουν σταθεροποιηθεί στα 16 με 18 λεπτά ενώ για τις άλλες περιοχές της χώρας στα 20 λεπτά το κιλό και άνω». 
«Η τιμή στο πορτοκάλι κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Δηλαδή γύρω στις 20 Δεκέμβρη είχε 25 λεπτά. Μετά όμως λόγω της πτώσης της ποιότητας από την ζημιά που υπέστη η παραγωγή από τον πάγο και τα χαλάζι έπεσε στα 16 με 17 λεπτά. Η ζημιά κυρίως στην όψιμη καλλιέργεια ήταν έως και 100%», επεσήμανε ο κ. Κώστας Κυπριώτης Πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Τραγανού. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών «Κάμπος» κ. Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος επισημαίνει πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την ποσότητα της παραγωγής και την ποιότητα.
«Σε ορισμένες περιοχές η ζημιά που υπέστησαν είναι και 100% στο  πορτοκάλι. Η τιμή κατά μέσο όρο και με δεδομένη την ζημιά που έχει υποστεί ποιοτικά η παραγωγή κυμαίνεται από 16 λεπτά έως και 18», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεβιζόπουλος. 

Λεμόνι 
Η εγχώρια παραγωγή λεμονιών από 216.874 τόνους που ήταν το 1981 μειώθηκε στους 70.314 το 2011. Σε πολλές περιφέρειες της χώρας προτείνεται να γίνουν νέες φυτεύσεις λεμονιών. Ωστόσο πριν γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες από τις περιφέρειες, ώστε το κόστος παραγωγής και μεταφοράς να είναι ανταγωνιστικό για να αποτρέπονται οι εισαγωγές. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του  κ. Γ. Πολυχρονάκη, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, «οι παγετοί που έπληξαν τις λεμονιές στην κύρια ζώνη παραγωγής (Κορινθία, Αχαΐα και Ηλεία) είχαν σαν αποτέλεσμα από παραδοσιακή εξαγωγική χώρα που ήμασταν να αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγές. Τα τελευταία χρόνια έχει επανακάμψει κάπως η εγχώρια παραγωγή με τις νέες φυτεύσεις που έγιναν. 
«Στο λεμόνι η τιμή δεν ξεπέρασε τα 30 λεπτά αλλά η ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή λόγω του πάγου και της χαλαζόπτωσης είναι στο 100%. Εγώ φέτος δεν έκοψα ούτε ένα», υποστήριξε ο κ. Παναγιώτης Αλεβιζόπουλος πρόεδρος της Ο.Π.  «Κάμπος».
 
Παναγιώτης Παυλόπουλος      

Όλη η επικαιρότητα