Οικονομία

«Πράσινο φως» από ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ακούστε το άρθρο

O ESM υιοθέτησε τους κανόνες εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την ολοκληρωση της συνεδρίασης. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα με ανταλλαγή χρέους με σταθερά αντί κυμαινόμενα επιτόκια και με μείωση του βάρους αποπληρωμής, προστίθεται.

Το ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα μετά από μια γραπτή διαδικασία που προηγήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρεται.

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο τους θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η ουσιώδης αυτή ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ταμείου.

Τα μέτρα

Ο ESM, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενέκρινε τρία σχέδια που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα.

Το πρώτο είναι μια ανταλλαγή ομολόγων, βάσει του οποίου τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διατέθηκαν από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου.

Το δεύτερο, επιτρέπει στον ESM να εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) για να μειώσει το ρίσκο η Ελλάδα να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο στα δάνεια της όταν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να αυξάνονται.

Το τρίτο σχέδιο, γνωστό ως «προσαρμογή χρηματοδότησης» (matched funding), που θα γίνει με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία θα παρακολουθούν στενά την ωρίμανση των ελληνικών δανείων και υποθέτουν ότι ο ESM θα χρεώνει ένα σταθερό επιτόκιο στις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF «έχει επίσης εγκρίνει μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια σε σκοπό και σχεδιασμό με εκείνη του ESM, που θα εφαρμοστεί στα ομόλογα του EFSF με κυμαινόμενο επιτόκιο που δόθηκαν στην Ελλάδα.

» Επιπροσθέτως, ο EFSF παγώνει την αύξηση των επιτοκίων για το 2017 σε τίτλους 11,3 δισ. ευρώ του EFSF τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά χρέους. Ένα περιθώριο 2% είχε αρχικά προβλεφθεί εν αρχή για το 2017».

Επιπρόσθετο μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Προσδοκάται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του μήνα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Την ολοκλήρωση της σχετικής συνεδρίασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την κατάληξη σε συγκεκριμένες αποφάσεις ο ESM γνωστοποίησε αρχικά με ανάρτησή του στο twitter «Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Θα ακολουθήσουν σε λίγο το δελτίο Τύπου και λεπτομέρειες με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων».

www.in.gr

Όλη η επικαιρότητα