Ελλάδα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για το Πάτρα-Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος άναψε χθες με επίσημη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, ο νέος αυτοκινητόδρομος θα χρηματοδοτηθεί με 293 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία ενός ταχύτερου και ασφαλέστερου αυτοκινητόδρομου.

«Είμαι υπερήφανη που τα κεφάλαια Πολιτικής Συνοχής μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό το μεγάλο κατασκευαστικό έργο, καθώς θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Με την ολοκλήρωση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων γύρω από την Πάτρα, που είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας και η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη, θα προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες στην περιοχή καθώς και καλύτερες συγκοινωνιακές συνδέσεις όχι μόνο εντός της χώρας αλλά και με τα γειτονικά κράτη-μέλη», δήλωσε η κα Κρέτσου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έργο περιλαμβάνει και τις απαραίτητες συναφείς υποδομές, όπως γέφυρες και υπόγειες διαβάσεις, καθώς και έργα που διευκολύνουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο από οικιστικές ή αγροτικές ιδιοκτησίες, με 130 χλμ νέων ή αναβαθμισμένων χωματόδρομων.

Ώρα… συμβάσεων

Η έγκριση της χρηματοδότησης ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη συμβασιοποίηση του έργου, αφού μέχρι τώρα το υπουργείο Υποδομών δεν έχει προωθήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο κάποια από τις οκτώ εργολαβίες. Όλο αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών έχει κάνει την απαραίτητη προεργασία για τους προσωρινούς αναδόχους, ζητώντας ανανέωση των εγγυητικών επιστολών και διευκρινίσεις για τις υψηλές εκπτώσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με τους τρεις πρώτους αναδόχους κάθε εργολαβίας, αφού το ενδιαφέρον για ένα τέτοιο δημόσιο έργο είναι ισχυρό. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον από τους προσωρινούς μειοδότες, θα κριθεί μέσα στον Μάιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στόχος του υπουργείου είναι να υπογραφούν τουλάχιστον οι μισές συμβάσεις ως τα τέλη Μαΐου και να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο καλοκαίρι.

Οι ανάδοχοι στα οκτώ τμήματα του έργου είναι οι εξής:

Πύργος-Δουνέικα (67,2 εκατ. €) ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, 53,05%

Δουνέικα-Αμαλιάδα (54,5 εκατ. €) ΤΟΞΟΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, 55,32%

Αμαλιάδα-Κυλλήνη (56,16 εκατ. €), ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 57,45%

Κυλλήνη-Βάρδα (74,01 εκατ.€) ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 50,39%

Βάρδα-Σαγέικα (74,37 εκατ.€) Κ/Ξ ΞΑΝΘΑΚΗΣ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ 49,90%

Σαγέικα-Κάτω Αχαΐα (74,39 εκατ.€) GD INFRASTRUTTURE 53,40%

Κάτω Αχαΐα-ΒΙΠΕ Πατρών (35,79 εκατ. €)ΙΝΤΕΡΚΑΤ 50,99%

ΒΙΠΕ Πατρών-Μιντιλόγλι (74,4 εκατ. €), GD INFRASTRUTTURE 52,40%

Όλη η επικαιρότητα