Πρεμιέρα για την συγκομιδή πατάτας στον Κάμπο της Ηλείας – Καλές τιμές σε σχέση με πέρυσι

Με καλούς οιωνούς για τους παραγωγούς ξεκίνησε αυτές τις μέρες στην Ηλεία η συγκομιδή της πατάτας: καλή και ποιοτική παραγωγή και καλές τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Στο γεγονός ότι τελειώνουν σύντομα οι εισαγόμενες ποσότητες πατάτας από την Αίγυπτο αλλά και στο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά άλλο φρέσκο προϊόν καθώς και ούτε απόθεμα με παλιές σοδειές ποντάρουν οι παραγωγοί της υπαίθριας καλλιέργειας από την Ηλεία.

Ο παραγωγός Διονύσης Μάλιαρης έχει καλλιεργήσει φέτος περίπου 900 στρέμματα πατάτα στην περιοχή Αγ. Θεόδωροι και Μέλισσα Λεχαινών. «Πιστεύω από τα στρέμματα αυτά η συγκομιδή αν όλα πάνε καλά να φθάσει τους 2.500 με 3.000 τόνους. Γενικά στην περιοχή του Κάμπου θα υπάρχει πιστεύω καλή σοδειά. Βέβαια φέτος είχαμε πολλά κρύα και πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η χρονιά να έχει μείνει λίγο πίσω. Εγώ φύτεψα πατάτες και Δεκέμβρη και Γενάρη που είναι και οι περισσότερες, η συγκομιδή των οποίων ξεκίνησε σήμερα».

Να μην βιαστούν οι παραγωγοί

Και ο κ. Μάλιαρης συνεχίζει: « Η παραγωγή φέτος φαίνεται να είναι ικανοποιητική. Και οι τιμές φέτος θα είναι σχετικά καλές. Δηλαδή τιμή παραγωγού 40-45 λεπτά το κιλό. Συνιστώ στους παραγωγούς προσοχή, να μην βιαστούν να πάνε στους εμπόρους,  δεδομένου ότι η πατάτα θα βγει σταδιακά. Η πρώτη συγκομιδή στο νομό μας αρχίζει τώρα και μέχρι τέλος Ιουνίου το πολύ θα πρέπει να έχει φύγει από τα χωράφια. Στην Καλαμάτα ξεκίνησε η συγκομιδή και μέχρι 10-15 Μαΐου θα πρέπει να έχει τελειώσει. Βέβαια εδώ πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκατέλειψαν την πατάτα και στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες γιατί αυτή της πατάτας έχει υψηλό κόστος. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταστράφηκαν από την πατάτα δεδομένου ότι οι εισαγόμενες και οι ελληνοποιήσεις έκαναν μεγάλη ζημιά. Φέτος όμως η πατάτα Αιγύπτου ήταν πολύ ακριβή και αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής προτιμά την ελληνική ποιοτική πατάτα, που έχει περίπου την ίδια τιμή με την Αιγυπτιακή που είναι και αμφιβόλου ποιότητας».

«Χρηματιστήριο»

Ο νέος αγρότης Δημήτρης Μάλλιαρης, δήλωσε: «ξεκινήσαμε από το πρωί την συγκομιδή και θέλω να πιστεύω πως όλα θα συνεχιστούν χωρίς προβλήματα. Μεγάλες ποσότητες θα φύγουν στο εξωτερικό, αλλά και η εσωτερική αγορά θα απορροφήσει αρκετές ποσότητες. Η καλλιέργεια της πατάτας, έχει κόστος και τιμή της είναι σαν χρηματιστήριο»