Πολιτισμός

Πρεμιέρα για την Θεατρική Ομάδα Πύργου: Ο ερωτικός θρύλος της «Γκόλφως» απόψε στο «Απόλλων»!

Ακούστε το άρθρο

Βραδιά πρεμιέρας η αποψινή για την Θεατρική Ομάδα Πύργου (Θ.Ο.Π.) αφού στις 9.15 μ.μ. θα παρουσιαστεί, στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, η «Γκόλφω», το ιστορικό βουκολικό, δραματικό ειδύλλιο, του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη. Για το 22ο έργο που ανεβάζει το παλαιότερο θεατρικό σχήμα του Πύργου -στα 23 χρόνια ύπαρξης του- και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δόθηκε χθες το μεσημέρι (σ.σ. στο «Απόλλων»), συνέντευξη Τύπου…

Η «Γκόλφω» «ανοίγει» την φετινή θεατρική σεζόν προσκαλώντας τους θεατρόφιλους να την παρακολουθήσουν, με τα μέλη και την σκηνοθέτιδα της Θ.Ο.Π. να αναφέρονται κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου έργου, την σκηνοθετική φιλοσοφία και τις καινοτομίες που αυτό περιέχει…

«Επιλέξαμε την Γκόλφω φέτος που αποτελούσε αίτημα, κατά καιρούς να το ανεβάσουμε. Αυτό το έργο θρύλος, το εμβληματικό, νεοελληνικό έργο, έχει συντονιστεί με μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας. Αποτέλεσε την πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία και ταυτόχρονα είναι ένα έργο που δημιούργησε παροιμίες! Είναι σημαντικό γιατί είναι ένα έργο αρχετυπικό, με τον δραματικό του χώρο να είναι η ελληνική ύπαιθρος με τις φόρμες του να ακουμπούν τον πανανθρώπινο αξιακό χώρο. Προσπαθήσαμε να συνομιλήσουμε με ένα μεγάλο έργο που είχε μεγάλες απαιτήσεις και να δώσουμε όχι ένα δράμα φουστανέλας, ούτε ένα δραματικό ειδύλλιο όπως χαρακτηρίζεται, κυρίως, η Γκόλφω, αλλά ένα καθαρό, τραγικό και υψηλής ποιότητας ερωτικό θρύλο! Και ερωτικό ποίημα συνάμα, γιατί το έργο είναι γραμμένο στο δεκαπεντασύλλαβο, δηλαδή στον ελληνικό βιορυθμό της ρυθμικής έκφρασης, ένας λόγος αστραφτερός, απολύτως ποιητικός. Προσπαθήσαμε επίσης το αρχετυπικό ύφος του έργου να το αποδώσουμε με μορφές θεατρικότητας που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, διαθέτουν παράλληλα στοιχεία θεάτρου σκιών, στοιχεία ακίνητων εικόνων και ένα ακόμα αρχετυπικό στοιχείο που είναι οι μάσκες που φορούν τα μέλη του θιάσου που ουδετεροποιούν τους χαρακτήρες και ταυτόχρονα τους ταυτίζουν και με το κοινό αλλά και με τα ανθρώπινα μοντέλα σε κάθε εποχή. Μια άλλη καινοτομία μας φέτος είναι ότι οι δυο πρωταγωνιστές διαθέτουν πολλά πρόσωπα. Έτσι στην παράσταση μας θα δείτε την Γκόλφω να την υποδύονται τέσσερα μέλη της ομάδας όπως επίσης και τον Τάσο»… ανέφερε, μεταξύ άλλων, η σκηνοθέτιδα της παράστασης Ευανθία Στιβανάκη.

Ο Γιάννης Μανώλης, ιδρυτικό μέλος της Θ.Ο.Π. δήλωσε ότι «η Γκόλφω είναι το 22ο έργο που ανεβάζουμε ως ομάδα της οποίας ο βασικός πυρήνας παραμένει ανεξίτηλος. Η ομάδα μας αλλά και πόλη του Πύργου οφείλει ένα ευχαριστώ στην σκηνοθέτιδα μας, την κα Στιβανάκη που φέτος συνεργάζεται μαζί μας για 11η φορά, έχοντας αφήσει έντονα τα σημάδια της, τα πατήματα της, που τα παίρνουμε όλοι εμείς για να τα δώσουμε στους επόμενους κ.ο.κ. Τέλος να μην ξεχάσω να αναφέρω, γιατί είναι πάρα πολύ ωραία, την αφίσα μας που είναι επιλογή της κας Στιβανάκη, και πρόκειται για το έργο του Νικόλαου Γύζη με τίτλο “Θλιμμένο κορίτσι”».

«Η παράσταση μας θα παρουσιάζεται έως και τις 12 Μαρτίου καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης στο θέατρο Απόλλων, με ώρα έναρξης στις 9.15 μ.μ.  Το εισιτήριο για τους μεγάλους θα τιμάται στα 7 ευρώ και για τους μικρότερους και τους άνεργους στα 5 ευρώ. Κρατήσεις μπορούν να γίνονται στο τηλέφωνο 26210 36521, τις ημέρες των παραστάσεων από τις 6 έως τις 9 μ.μ.»… τόνισε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Θ.Ο.Π. (σ.σ. και συμμετέχουσα στην παράσταση), Ευριδίκη Γερασιμοπούλου, που ευχαρίστησε συνάμα και τους χορηγούς που στήριξαν το ανέβασμα του έργου.

Διανομή ρόλων…

Περεσιάδης – Τάσος `Β: Γιάννης Μανώλης

Τάσος Ά: Πέτρος Μερλέμης

Γκόλφω Ά: Αναστασία Ροδίτη

Γκόλφω ΄Β: Νάνσυ Τζανετοπούλου

Γκόλφω ΄Γ: Νίκη Κατσιαδράμη

Ζήσαινα: Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου

Σταυρούλα: Αναστασία Ρομποτή

Θανασούλας: Ανδρέας Βούλτσος

Κίτσος: Βασίλης Μποβολέτης

Άγγλος – Δήμος: Λάζαρος Κυπριώτης

Γιάννος: Σταύρος Ρομποτής

Αγωγιάτης – Μήτρος – Γεωργούλας: Δημήτρης Οικονόμου

Αστέρω: Νίκη Οικονόμου – Γωγώ Παπαϊωάννου

Αγγλίδα – Δήμαινα: Τζωρτζίνα Σκούρα

Και οι μικρότερης ηλικίας…

Κλαρίνο: Ηρακλής Νταβέλης

Γκόλφω – παιδί: Ειρήνη Ζέζα

Τάσος – παιδί: Γιώργος Βλαχαντώνης – Χαράλαμπος Ζέζας

Παιδί: Παναγιώτης Σκούρας

Υπόλοιποι συντελεστές…

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Μανώλης

Κοστούμια – μάσκες: Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου

Σκηνικά: Νίκος Σακκούλης

Χορός: Αθηνά Τσαρμποπούλου

Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας

Χειρισμός Ήχου: Σπύρος Αντωνόπουλος

Μίξη Ήχου: Σταύρος Ρομποτής

Κομμώσεις: Γιάννης Γαβριλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθανασία Καραλή

Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής – Σταύρος Ρομποτής

Όλη η επικαιρότητα