Μουσική

Πρέσπεια 2019: Η Πάολα τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμη πρόσωπο – έκπληξη επιλέχθηκε από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» για την ερμηνεία των μεγάλων τραγουδιών του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Η Πάολα, η σύγχρονη λαϊκή τραγουδίστρια, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της την τελευταία δεκαετία και πρωταγωνιστεί με επιτυχίες στις μεγάλες πίστες, θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά, επισήμως, επιλογές από το πλούσιο ρεπερτόριο του Μίκη Θεοδωράκη, την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στον Άγιο Αχίλλειο, το νησάκι της Μικρής Πρέσπας, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο ο κύκλος εκδηλώσεων «Πρέσπεια».

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου, θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων και το μουσικό αφιέρωμα «95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» στο οποίο θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα και η Έλενα Φερεντίνου. Αναμφισβήτητα η εμφάνιση της γνωστής λαϊκής τραγουδίστριας, που διαθέτει πιστό και φανατικό κοινό, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να αναμετρηθεί επί σκηνής με ένα ρεπερτόριο εντελώς διαφορετικό από αυτό στο οποίο έχει κινηθεί μέχρι σήμερα.

Η ίδια, πάντως, σε ερώτηση που τής είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια σχετικά με το αν θα τραγουδούσε Θεοδωράκη, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: ««Τραγουδούσα στο σχολείο αυτά τα τραγούδια. Αυτός το ξέρει άμα θα τα τραγουδούσα, ο ίδιος ο Θεοδωράκης. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Αν μου κάνει την τιμή, μπορεί και να τραγουδήσω. Γιατί όχι; Τιμή μου θα είναι. Αν πάλι κρίνουν ότι με τίποτα να τραγουδήσει αυτή Θεοδωράκη, ας μην τραγουδήσω ποτέ»

Να, λοιπόν, που αρκετά χρόνια αργότερα έφθασε η στιγμή που η δημοφιλής τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει, μπροστά στο κοινό και υπό τη συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», τα μεγάλα αυτά τραγούδια που κουβαλούν τόνους ιστορίας… Μια πρώτη γεύση, πάντως, είχαμε πάρει τον χειμώνα του 2018, όταν η Πάολα είχε τραγουδήσει την «Όμορφη Πόλη», κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της στην εκπομπή «Στην υγειά μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου.

mikis_foto.jpg

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, ωστόσο, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο παρελθόν, όσον αφορά στους ερμηνευτές των τραγουδιών του: «Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το θέμα των «απαγορεύσεων», τις οποίες απόψεις υποστηρίζω εδώ και δεκαετίες και συνοψίζονται στα εξής: Πιστεύω ότι το έργο, από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι «άξιος» να το ερμηνεύσει και ποιος όχι. Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Αυτοί τελικά κρίνουν τι θα πάει στα σκουπίδια και τι θα μείνει για πάντα. Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι θεωρώ τη χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση» είχε δηλώσει με νόημα την άνοιξη του 2015, με αφορμή τον σάλο που είχε προκληθεί για την επιλογή του Σάκη Ρουβά ως ερμηνευτή του «Άξιον Εστί» σε μεγάλη ανοιχτή συναυλία που διοργάνωνε ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη εξάλλου έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν και άλλοι εκπρόσωποι του αποκαλούμενου σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Ρέμος και η Πέγκυ Ζήνα.

Οι απόψεις για το επίπεδο όλων αυτών των ερμηνειών προφανώς και δεν ταυτίζονταν. Άλλοι υποστήριξαν πως οι επιλογές των συγκεκριμένων ερμηνευτών ήταν ακατάλληλες κι άλλοι, πάλι, επεσήμαναν την ανάγκη να περνούν τα μεγάλα τραγούδια στις νεότερες γενιές μέσα από δημοφιλείς καλλιτέχνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τραγούδια ανήκουν στον κόσμο, σε όλους τους ανθρώπους για τους οποίους γράφτηκαν. Όσο για τους ερμηνευτές; Αν τους αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα.

Όλη η επικαιρότητα