Αγροτικά

Πριν τις εκλογές πληρώνεται και η 2η δόση του αγροτικού πετρελαίου

money4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από σήμερα Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της β΄ δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το αγροτικό πετρέλαιο. Να σημειωθεί ότι η πληρωμή της α΄ δόσης ΕΦΚ πετρελαίου έγινε στα μέσα Μαΐου του 2014 και αφορούσε ποσό 53 εκατ. ευρώ σε 385.000 δικαιούχους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. αγροτικού πετρελαίου είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις – δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) (ενεργοί – συνταξιούχοι) και τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δικαιούχοι για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. είναι και τα νομικά πρόσωπα, που τα στοιχεία των αιτήσεων – δηλώσεών τους για την ενιαία ενίσχυση, είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων, είναι επίσης πρόσωπα ή συνεταιρισμοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη λειτουργία αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Πληρωμή εξισωτικής

Εν τω μεταξύ χθες, 21/1, με ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ έκανε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ νέα πληρωμή εξισωτικής αποζημίωσης, έτους 2014, σε περισσότερους από 20.000 δικαιούχους ως προκαταβολή. Ωστόσο ακόμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με το ποσό αυτής της πληρωμής.

«Παράλληλα συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι δικαιούχοι και η διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων ώστε να ακολουθήσουν νέες συμπληρωματικές πληρωμές το επόμενο διάστημα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, 21/1 από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός είχε κάνει γνωστό ότι «υπογράφεται η καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων των αγροτών και των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς, για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία».

Πηγή: agrotypos.gr

Όλη η επικαιρότητα