Αχαϊα Ηλεία

Προ των πυλών του ΕΣΠΑ το Πάτρα-Πύργος: Βγαίνει η 8η εργολαβία

Ακούστε το άρθρο

Στο… κατώφλι του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 βρίσκεται πλέον ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», χθες κατατέθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών το τεχνικό δελτίο του έργου στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και εντός των ημερών θα υποβληθεί και ο φάκελος μεγάλου έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου έγιναν όλες οι τροποποιήσεις που υπέδειξαν οι τεχνικοί σύμβουλοι της Jaspers στη μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες απόρριψης του φακέλου.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, προβλέφθηκαν και τα εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τις οδηγίες, και ο φάκελος είναι έτοιμος με βάση όσα υπέδειξαν η Κομισιόν και η Διαχειριστική Αρχή.

«Είναι πολύ πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις πλέον για τη χρηματοδότηση ενός έργου, αφού οι πιστώσεις πλέον είναι περιορισμένες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η ελάχιστη κυκλοφορία των 15.000 οχημάτων δεν υπήρχε πριν από το 2015, για αυτό και η υπηρεσία εξέτασε λεπτομερώς κάθε παράμετρο του έργου», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, όσο και ο γ.γ. Υποδομών, Γ.Δέδες, έχουν διαβεβαιώσει με δηλώσεις τους ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο απόρριψης του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτοιμη και η 8η εργολαβία

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών συνεχίζει την προετοιμασία για την όγδοη και τελευταία εργολαβία του αυτοκινητόδρομου. Εντός των ημέρων αναμένεται να έχουν ετοιμαστεί και τα τεύχη δημοπράτησης, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρψει καθυστέρηση, καθότι δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαγωνισμών. Ο προϋπολογισμός του 8ου οδικού τμήματος έχει προσδιοριστεί στα 70 εκατ. ευρώ συν 1,4 εκατ. ευρώ έργα προαίρεσης.

Όλη η επικαιρότητα