Μεσσηνία

Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας

Ακούστε το άρθρο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην τελευταία του συνεδρίαση, απεδέχθη την απόφαση ένταξης της πράξης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καλαμάτας με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ. Η πράξη αυτή έχει προϋπολογισμό 918.895,37 ευρώ.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα υλοποιηθούν τα κάτωθι ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας:

1) Χρήση Γεωθερμίας
Εκμετάλλευση συστήματος της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας (χαμηλής ενθαλπίας), μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών (χρήση γεωθερμίας), προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου του συμβατικού συστήματος, που σήμερα απαιτείται για τη θέρμανση της μεγάλης πισίνας, τη θέρμανση της μικρής πισίνας, τη θέρμανση των κλειστών χώρων (αποδυτήρια κ.λπ.) και τη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όταν απαιτείται, σε συνεργασία με το σύστημα ηλιοθερμίας, μέσω αυτοματισμού). Η χρήση συστήματος γεωθερμίας για τη μείωση της απαιτούμενης χρησιμοποιημένης συμβατικής ενέργειας προτείνεται λόγω του υψηλού και του σταθερού βαθμού απόδοσης (Β.Α), σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

2) Χρήση Ηλιοθερμίας
Χρήση συστήματος ηλιοθερμίας, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου που σήμερα απαιτείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Για τη λειτουργία του συστήματος ηλιοθερμίας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης, καθώς και την υποβοήθηση για τη θέρμανση της μικρής πισίνας (μέσω αυτοματισμού), προβλέπεται να απαιτηθούν τα παρακάτω:
– ηλιακοί συλλέκτες 175 τετρ. μέτρων (επιλεκτικού καθρέπτη) στο δώμα των αποδυτηρίων
– θερμοδοχείο (boiler) 1.200 lit
– αντλία κυκλοφορίας, τρίοδες ρυθμιστικές βάνες, αυτοματισμός, σωληνώσεις και λοιπός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 τοποθετήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες 25 τετρ. μέτρων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, στο δώμα του μηχανοστασίου, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν στο 100% τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η χρήση πετρελαίου ή ρεύματος, για την κάλυψη αυτών. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες θα είναι 200 τετρ. μέτρα.

3) Χρήση προβολέων τεχνολογίας LED
Εγκατάσταση προβολέων τεχνολογίας LED, προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό της μεγάλης πισίνας. Για την αντικατάσταση των συνολικά 27 προβολέων HQI των 400 watt , συνολικής ισχύος 10,80 Kwatt, προβλέπεται να απαιτηθεί η εγκατάσταση 8 προβολέων LED των 900 watt, συνολικής ισχύος 7,20 Kwatt.
Σημειώνεται ότι, εκτός της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να επιτευχθεί και σημαντική βελτίωση του φωτισμού.

Πηγή: Εφ.Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα