Καιρός

Προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους Παρασκευή και Σάββατο

6a059e7e1d5af6f7ecd532989ca3f6d3.jpg
Ακούστε το άρθρο
Καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους θα εκδηλωθούν την Παρασκευή στη Βόρειο Ελλάδα και θα επεκταθούν το Σάββατο μέχρι την Πελοπόννησο, προειδοποιεί η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Την Παρασκευή, μπουρίνια αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες στην Κεντρική και βαθμιαία στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.

Το Σάββατο στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα), κυρίως τις πρωινές ώρες, και το απόγευμα πιθανώς στην Κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο.

Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ακόμα, η  ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους: 

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 
 
 

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα