Εκπαίδευση Οικολογία

Πρόγραμμα ανακύκλωσης σχολικού βιβλίου και χαρτιού

Ακούστε το άρθρο
Πρόγραμμα ανακύκλωσης σχολικού βιβλίου και χαρτιού, που θα αφορά 9.000 σχολεία και θα έχει οικονομικό όφελος που μπορεί να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το Έθνος, το πρόγραμμα ανακύκλωσης σχετίζεται με σχολικά βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και χρησιμοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού.

Κάθε χρόνο, ανακυκλώνονται στην Ελλάδα 350.000 τόνοι χαρτί, που αντιστοιχούν σε 6.000.000-7.000.000 δέντρα, 35.000.000 τόνους νερό και 60.000 τόνους πετρέλαιο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τη σχολική ανακύκλωση.

Οπως εκτιμά το υπουργείο, με το πρόγραμμα αυτό είναι εφικτό να συλλέγονται στα σχολεία προς ανακύκλωση 6-8 χιλιάδες τόνοι ετησίως, αποφέροντας αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη για κάθε σχολική μονάδα η οποία θα συμμετέχει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Διεύθυνση Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – «Διόφαντος» την περσινή σχολική χρονιά πραγματοποίησε πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής χαρτιού σε 200 σχολικές μονάδες με τίτλο «Το χαρτί του μέλλοντός μας», κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 30 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού.

Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση της παραπάνω ποσότητας διατέθηκαν για την κάλυψη αναγκών των σχολείων που συμμετείχαν, με προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού.

«Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από το οικονομικό όφελος, πιστεύουμε ότι θα διαμορφώσει συνειδήσεις σε σχέση με την εξοικονόμηση υλικών και ενέργειας με στόχο τη δημιουργία ενεργών πολιτών, φιλικών προς το περιβάλλον, στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου. Η απεχθής εικόνα των σκισμένων και πεταμένων βιβλίων πρέπει να εκλείψει οριστικά από τα ελληνικά σχολεία. Ο σεβασμός στο βιβλίο είναι πολιτισμός» δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής.

Η ανακύκλωση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δήμους ξεκινώντας από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο και θα υλοποιείται σε γεωγραφικούς κύκλους, οι οποίοι θα διευρύνονται ανάλογα με την πρόοδο επίτευξης προγραμματικών συμφωνιών με τους δήμους και την εκδήλωση συμμετοχής των σχολείων. Οι σχολικές μονάδες που θα μπορούν να ενταχθούν σε κάθε φάση θα ενημερώνονται έγκαιρα από το ΙΤΥΕ – «Διόφαντος» μέσω της σελίδας τους στο Publications.cti.gr.

Στόχος του προγράμματος είναι μετά την ολοκλήρωση της 3ης φάσης, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017, να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα όλα τα σχολεία της χώρας και να το υλοποιούν κάθε χρόνο. Tο χρηματικό ποσό που θα εισπράττεται ανά δήμο θα αναρτάται και θα διατίθεται για την κάλυψη αναγκών των συμμετεχόντων σχολείων του δήμου ανάλογα με τη συνεισφορά τους στο πρόγραμμα.

Όλη η επικαιρότητα