Πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου σε Πύργο και Αμαλιάδα

13415_ph1.jpg

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές του Νομού Ηλείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή μετά τις εκδηλώσεις στα σχολεία στον Πύργο, στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία ηρώων.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κκ Γερμανό, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Πύργου Ευγενία Μπίθα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων, ενώ στις 11.30 στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση.

Μετά την παρέλαση, τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της περιοχής θα παρουσιάσουν εθνικούς χορούς στην κεντρική πλατεία.

Στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου, ο λαογραφικός όμιλος Πύργου «Ηλείων παράδοσις» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική επέτειο με θέμα «Άγνωστοι πρωταγωνιστές του έπους 1940» με ομιλητή τον φιλόλογο-ιστορικό Γιώργο Κουρκούτα και στη συνέχεια η χορευτική ομάδα του ομίλου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από τη Βωβούσα Ηπείρου.

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αμαλιάδα

Λαμπρός θα είναι και φέτος ο εορτασμός για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου από το δήμο Ήλιδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Ηρώων, από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Προσκόπους.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, ανήμερα του εορτασμού, στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και στις 10:45 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δικηγόρος κ. Παναγιώτης Τσάγκας.

Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου, φορείς και συλλόγους και στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, μέσω των οδών Αρχαίας Ήλιδας και Ερμού. Στην παρέλαση θα συμμετέχουν οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Περιφερειακό Τμήμα Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου.

Μ.Κ.