Οικονομία

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους

Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο πρόγραμμα με ωφελούμενους 10.000 ανέργους ηλικίας 18 – 29 ετών εφαρμόζεται από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση χιλιάδων ανέργων. Μάλιστα, έμφαση θα δοθεί ιδιαίτερα στους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού αλλά και Τεχνολογικού Τομέα.

Σημειώνεται πως οι 6.000 θέσεις εργασίας αφορούν αποκλειστικά εγγεγραμμένους ανέργους, πτυχιούχους ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα και οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις αφορούν εγγεγραμμένους ανέργους των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ειδικότερα, ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ αλλά και μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης του ΟΑΕΔ, να διαθέτουν συμπληρωμένο Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους – µέλους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα µας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι καλούνται να συμπληρώσουν ή να επικαιροποιήσουν το βιογραφικό τους σημείωμα, είτε ως πιστοποιημένοι χρήστες µε τη χρήση κλειδαρίθμου µέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, είτε µε τη συνεργασία εργασιακού συμβούλου στα ΚΠΑ2 ΟΑΕ∆.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, σε μείωση του προσωπικού της.

Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18 – 29 ετών, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για τρεις ακόμα μήνες χωρίς επιχορήγηση. Ενώ για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων και των δικαιούχων ΚΕΑ η διάρκεια φτάνει τους 15 μήνες. Διευκρινίζεται πως η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή των εργοδοτών στο πρόγραμμα άρχισε ήδη από την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουνίου.

Πηγή: cnn.gr 

Όλη η επικαιρότητα