Ελλάδα Κόσμος

Πρόκληση της Τουρκίας με επίθεση στον Μητσοτάκη: Μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο το 1922

Ακούστε το άρθρο

Αφορμή τα όσα είπε ο Κυριακός Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων – Οι Τούρκοι μιλούν για «αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς» και φτάνουν μέχρι του σημείου να επικαλούνται αποζημιώσεις

Ανεβάζει ξανά η Τουρκία τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ώρες μετά την σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η οποία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει καμία αξία.

Αφορμή αποτέλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία -ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών. Όπως και από την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο κύκλος αυτός οφείλει να διευρυνθεί και για αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο η κυβέρνηση -όπως σας είχα δεσμευθεί στις 19 Μαΐου- κινείται μεθοδικά».

Δύο ημέρες αργότερα, την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε υψηλούς και προκλητικούς τόνους δια του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι

εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Συνεχίζοντας τους ανιστόρητους ισχυρισμούς του το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας.

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

turkia-min

via

Όλη η επικαιρότητα