Ηλεία

Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ήταν η δράση που πραγματοποίησε χθες ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Κέντρο Κοινότητας, το Κέντρο Υγείας και την 1η ΤΟΜΥ Πύργου.

Στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΑΠΗ Πύργου, στο αθλητικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας βρέθηκε η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δίνοντας την ευκαιρία σε 50 περίπου γυναίκες να κάνουν δωρεάν προληπτικό έλεγχο μαστού…

Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Παρά τη συχνότητά του, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί κι αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της δράσης…

Η Τεχνολόγος – Ακτινολόγος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βίβιαν Καριώρη τόνισε πως «Ξεκινήσαμε την επίσκεψη μας στην Ηλεία, στις 12 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνουμε στον Πύργο, έχοντας επισκεφθεί πριν Βαρθολομιό, Τραγανό, Γαστούνη και Αμαλιάδα. Κατά προσέγγιση στις έξι ημέρες που είμαστε στην Ηλεία εξετάστηκαν περίπου 300- 350 γυναίκες».

Τεχνολόγος – Ακτινολόγος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η Βασιλική Δανίκα που πρόσθεσε πως «Οι γυναίκες που έρχονται για εξέταση αρχικά είναι αγχωμένες, όχι τόσο για την εξέταση όσο για το αποτέλεσμα. Η φοβία για την εξέταση φεύγει, το άγχος παραμένει. Πολλές γυναίκες στην επαρχία δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία και δεν γνωρίζουν τι περιλαμβάνει η εξέταση… η κινητή μονάδα μαστογράφου ειδικά στην επαρχία επιτελεί μεγάλο έργο».

Παρόν στη διαδικασία έδωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου Πύργου Ανδρέας Βγενόπουλος που δήλωσε ότι «Σε συνέχεια των δράσεων πρόληψης και κοινωνικής μέριμνας ο δήμος Πύργου σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποιεί μαστογραφικό έλεγχο. Ο αριθμός των ωφελούμενων είναι γύρω στις 50 γυναίκες, με την διαδικασία να πραγματοποιείται ομαλά δίχως κανένα πρόβλημα».

Η Επισκέπτρια Υγείας στην 1η ΤΟΜΥ Πύργου Ρεβέκκα Κολιοπούλου επισήμανε πως «Συμμετέχουμε φιλικά στη δράση που διοργανώνει ο δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι γυναίκες που προσέρχονται για έλεγχο είναι ηλικίας από 40 έως 70 ετών που δεν είχαν εξεταστεί τον τελευταίο χρόνο και δεν είχαν ιστορικό κακοήθειας.  Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και υπήρξε και λίστα αναμονής. Ο κόσμος ζητά τέτοιου είδους δράσεις που καλό είναι να γίνονται και περισσότερες».

Από την πλευρά της η Επισκέπτρια Υγείας στο Κέντρο Υγείας Πύργου Ευθυμία Αρβανιτάκη ανέφερε ότι «Συμμετέχουμε στη δράση πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Η κινητή μονάδα μαστογραφίας έχει να έρθει αρκετά χρόνια στον Πύργο. Είναι πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες να εξετάζονται κάθε χρόνο. Η πρόληψη υπερέχει της θεραπείας κι αυτό είναι κάτι που όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουμε κατά νου».

Σημειώνεται πως σε κάθε γυναίκα που συμμετείχε στη δράση δόθηκε και το χαρακτηριστικό κορδελάκι ροζ χρώματος που θυμίζει τη συμμετοχή τους -και την αγάπη προς τον εαυτό τους- και ταυτόχρονα (τους) υπενθυμίζει ότι κάθε χρόνο πρέπει να κάνουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Όλη η επικαιρότητα