Ηλεία

Προς Αμαλιάδα το ΤΕΙ Πύργου! (VIDEO)

tei_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ από τον Πύργο στην Αμαλιάδα προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Τριανταφύλλου, μιλώντας στην εφ.«Πατρίς» με αφορμή τις απαξιωτικές δηλώσεις του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, για το παράρτημα ΤΕΙ Πύργου.


«Αν ο κ.Λιατσής δεν θέλει το ΤΕΙ στον Πύργο και μου φέρει μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, εμείς ως ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα συγκαλέσουμε συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του ιδρύματος θα δώσουμε μια απάντηση και αν το υπουργείο θεωρεί ότι μπορεί να υποστηρίξει το αίτημά του, θα φερθούμε αναλόγως. Δεν πρόκειται ούτε να πετάξουμε τα παιδιά στον δρόμο ούτε να μην το στηρίξουμε. Υπάρχει δίπλα το τμήμα της Αμαλιάδας, το οποίο θα υποστηρίξει και το ΤΕΙ Πύργου. Δεν πρόκειται να τα φέρουμε στην Πάτρα. Εμείς θεωρούμε ότι η παρουσία του τμήματος στον Πύργο είναι σημαντική και για το ΤΕΙ και για την περιοχή. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά μου το έχουν πει σε συζητήσεις και οι άλλοι θεσμικοί φορείς με τους οποίους συζητάμε», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Τριανταφύλλου, εκφράζοντας την απορία αν υπάρχει κάποιος άλλος θεσμικός φορέας ο οποίος συμφωνεί με την άποψη του δημάρχου.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως μέλημά του είναι σπουδαστές και το εκπαιδευτικό-διοικητικό προσωπικό του τμήματος και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί ο ίδιος με τα θεσμικά όργανα αποφάσεων του ιδρύματος…

«Θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτηθεί για να στηρίξουμε και το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές μας. Δεν υπάρχει πρόθεση μετακίνησης του τμήματος στην Πάτρα. Αν δεν μείνει στον Πύργο, θα πάει στην Αμαλιάδα, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ηλεία στις εγκαταστάσεις που εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε» είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο θέσεις μόνιμων καθηγητών για το τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ, ενώ υπάρχει κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας τόσο με τον δήμο Ήλιδας για το ΤΕΙ, όσο και με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

«Εμείς δώσαμε θέσεις ΔΕΠ στο τμήμα, έχουμε διάθεση να το στηρίξουμε. Είμαστε εκεί και συζητάμε με τον δήμαρχο Αμαλιάδας για το ΤΕΙ και με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για διάφορα έργα. Δεν έχουμε αρνηθεί κάτι για να μας πει οτιδήποτε κάποιος», ανέφερε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Τριανταφύλλου.

 

«Να μας φέρει την πρότασή του θεσμικά και επισήμως»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας εκδήλωσε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο τίθενται σοβαρά ζητήματα σε δημόσιο διάλογο, ζητώντας σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες, και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση ως ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν εκβιαζόμαστε».

«Ο δήμαρχος είναι θεσμικό όργανο και έχει και δημοτικό συμβούλιο, συνεπώς αν κάτι θέλει να πει, να το πει στον πρόεδρο του ΤΕΙ, που επίσης είναι θεσμικό όργανο. Θεωρώ ότι το να κάνει δηλώσεις στον τοπικό Τύπο, απαξιώνει τον θεσμικό του ρόλο ως δημάρχου. Αν κάτι έχει να πει ο κ.Λιατσής που αφορά το ΤΕΙ, θα έπρεπε είτε να συναντήσει την πρόεδρο είτε να ζητήσει να συναντηθούμε στον Πύργο ή στην Πάτρα, να συζητήσουμε και να μας πει επισήμως ποιες είναι οι προθέσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφύλλου, δηλώνοντας ευθέως ότι  «αν ο κ. Λιατσής πιστεύει ότι δεν αξίζει να έχει το ΤΕΙ στον Πύργο, μπορεί να φέρει γραπτώς και επίσημα μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που είναι η δημοκρατική έκφραση της πόλης, ή να πάρει ο ίδιος την απόφαση, όπου θα αναφέρει ότι την επόμενη χρονιά δεν θέλει τη λειτουργία του τμήματος στον Πύργο. Ο θεσμικός του ρόλος επιβάλλει να κινείται θεσμικά, όχι με κλεφτοπόλεμο. Εγώ δεν βγήκα να κάνω καμία δήλωση ούτε την προηγούμενη φορά που είπε τα ίδια πράγματα. Ας μας το καταθέσει επίσημα, για να κάνουμε και εμείς το κουμάντο μας και να δούμε τι λέει και η τοπική κοινωνία», σημείωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Τριανταφύλλου.

Αιχμηρή απάντηση από Ζαφειροπούλου για το κτίριο

Παράλληλα, η προϊσταμένη του τμήματος ΔΟΕΠ & ΤΜ, Αναστασία Ζαφειροπούλου, απάντησε εκ νέου στις δηλώσεις του δημάρχου Πύργου, Γ.Λιατσή, για το κτίριο του ΤΕΙ, αφήνοντας αιχμές για το αν η άποψή του για το ΤΕΙ συμβαδίζι με το λαϊκό έρεισμα.

«Αισθάνομαι περίεργα και δεν είναι δυνατόν να απολογηθώ εγώ για κάποια συμφωνία που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος Πύργου. Παρόλα ταύτα θα ήθελα πολύ να μας φέρει το έγγραφο αυτής της συμφωνίας με όποιον την έχει κάνει. Από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου τμήματος του ΤΕΙ Πατρών στον Πύργο το 2003 έχουν περάσει 13 χρόνια και έχουν διαδοχικά αναλάβει την προεδρία του ΤΕΙ τέσσερις  πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου. Ποιος από όλους τον εξαπάτησε και γιατί το θυμήθηκε μετά από τόσα χρόνια; Γνωρίζει ότι η δημιουργία των τμημάτων ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και ότι η οικονομική κρίση στη χώρα είχε σαν αποτέλεσμα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, που υποτίθεται έκανε εξορθολογισμό των δαπανών για την παιδεία; Μα αν πράγματι θέλει το κτίριο μπορεί να διατάξει την εκκένωσή του σαν δημοτικός άρχοντας, από τις αρμόδιες αρχές και να οργανώσει ένα συλλαλητήριο εναντίον του ΤΕΙ. Με αυτό τον τρόπο θα φανεί και πόσοι δημότες συμφωνούν μαζί του, αφού θα τον ακολουθήσουν σε αυτή την ενέργεια. Επειδή δε το δημοψήφισμα δεν γίνεται σε επίπεδο Δήμου, ας γίνει μια δημοσκόπηση από κάποιο άλλο φορέα η τοπικό ΜΜΕ για το αν θέλει η τοπική κοινωνία να υπάρχει το τμήμα του ΤΕΙ στην πόλη», απάντησε η κα Ζαφειροπούλου.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Όλη η επικαιρότητα