Τεχνολογία

Προσευχηθείτε, η συμβουλή της NASA αν πλησιάζει αστεροειδής

nasa.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν έχει μια απλή συμβουλή για την αντιμετώπιση ενός αστεροειδή που θα έβαζε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ: προσευχηθείτε.

Αυτό, εξάλλου, είναι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στην περίπτωση επικείμενης πρόσκρουσης, όπως δήλωσε ο Μπόλντεν στην Επιστημονική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί και τι κονδύλια απαιτούνται προκειμένου να προστατευτεί ο πλανήτης από αδέσποτους διαστημικούς βράχους.

Το ζήτημα ήλθε στην επικαιρότητα στις 15 Φεβρουαρίου, όταν ένας αστεροειδής διαμέτρου 15 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελαμπίνσκ της Ρωσίας με την ισχύ 30 βομβών σαν της Χιροσίμα. Την ίδια μέρα, ένας ακόμα μεγαλύτερος βράχος πέρασε σε απόσταση 20.000 χιλιομέτρων, πιο κοντά από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

«Ήμασταν τυχεροί που τα γεγονότα του περασμένου μήνα αποδείχθηκαν μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση αντί καταστροφή» σχολίασε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Λάμαρ Σμιθ. πρόεδρος της επιτροπής.

Ο διοικητής της NASA ανέφερε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη εντοπίσει το 95% των κοντινών στη Γη αστεροειδών με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου, οι οποίοι μπορούν δυνητικά να εξαφανίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αχαρτογράφητο όμως παραμένει το 90% των περίπου 10.000 κοντινών στη Γη αστεροειδών με διάμετρο έως 300 μέτρα, αρκετά μεγάλη για να καταστρέψουν μια μεγαλούπολη. Κατά μέσο όρο, τέτοια σώματα προσκρούουν στον πλανήτη μια φορά στα 1.000 χρόνια.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν γνωρίζουμε κάποιον αστεροειδή που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν όμως ένας τέτοιος αστεροειδής επρόκειτο να χτυπήσει σε τρεις εβδομάδες, τότε προσευχηθείτε» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η NASA εξετάζει διάφορες υποψήφιες ιδέες για την αναχαίτιση εισερχόμενων αστεροειδών.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις ταινίες, η χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα ήταν αποτελεσματική, αφού ο βράχος θα έσπαζε σε κομμάτια τα οποία θα έπεφταν στη Γη σαν βροχή.

Η μόνη λύση θα ήταν να ασκηθεί στον βράχο μια μικρή αλλά σταθερή δύναμη, η οποία θα άλλαζε την πορεία του σε διάστημα μερικών μηνών ή ετών.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους: χρωματίζοντας τη μια πλευρά του αστεροειδή άσπρη, ώστε να ανακλά το φως και να σπρώχνει το βράχο προς την αντίθετη πλευρά, ή ακόμα και με ρομπότ που κάθονται στην επιφάνεια του αστεροειδή και εκτοξεύουν πέτρες στο Διάστημα, οπότε σπρώχνουν την απειλή προς την αντίθετη κατεύθυνση,.

Πηγή: www.in.gr

Όλη η επικαιρότητα