Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσφυγες: Σχέδιο για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών του χειμώνα

Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την υιοθέτηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών του χειμώνα για τους χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ. Θα συζητήσουν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου το πρωί με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής τη λήψη μέτρων για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε έκθεση που δημοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι η κατάσταση στα κέντρα αφίξεων μεταναστών τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, τα δύο κράτη μέλη με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, δεν ήταν ικανοποιητική, επισημαίνοντας ακόμη το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Ιστορικό

21.229 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί τα τελευταία δύο χρόνια από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στα πλαίσια της διαδικασίας μετεγκατάστασης που συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, περίπου 50.000 παραμένουν ακόμη στη χώρα. Στην περίπτωση της Ιταλίας, 10.243 έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, 114.112 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έφθασαν με πλοία στην Ιταλία, καθιστώντας την το κύριο σημείο άφιξης μεταναστών στην Ευρώπη. Στα ελληνικά νησιά έφτασαν την ίδια περίοδο 24.739 άτομα, αλλά πρόσφατα σημειώθηκε άνοδος στις αφίξεις, με 4.886 αφίξεις το Σεπτέμβριο και 4.134 τον Οκτώβριο. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων που έχει σημειωθεί από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, έστειλαν πρόσφατα επιστολή στον κ. Τσίπρα, ασκώντας κριτική για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας ότι έχουν μετατραπεί σε «χώρους εγκλεισμού επ’ αόριστον» και προειδοποιώντας για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Με τον χειμώνα προ των πυλών, πολλοί άνθρωποι στα ελληνικά κέντρα υποδοχής μένουν ακόμη σε καλοκαιρινές σκηνές.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όλη η επικαιρότητα