Πολιτική

Το προσφυγικό στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής «ατζέντας» το 2018

Ακούστε το άρθρο

Σε φλέγον ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται το προσφυγικό, ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή το 2018.

Και αυτό όχι μόνο των διαφωνιών μεταξύ των ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και επειδή αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η… ανησυχία των πολιτικών αρχηγών εντείνεται ακόμη περισσότερο λόγω και της ανάληψης της προεδρίας από την Αυστρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ο νέος καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, θεωρείται «αστάθμητος παράγοντας», καθώς έχει πολλές φορές προχωρήσει σε δηλώσεις κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild δήλωσε ότι «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα δεχτεί πρόσφυγες».

Ένα πρώτο… δείγμα των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν ήταν η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους με αφορμή την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Και σήμερα, η Άγκυρα δημιούργησε νέο… πονοκέφαλο στην Ένωση, καθώς άφησε αιχμές εναντίον της λόγω των καθυστερήσεων στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.

Ζήτησε, μάλιστα, από την Ε.Ε. να επιταχύνει τη διαδικασία για την αποδέσμευση του ποσού, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ των δύο πλευρών.

Προειδοποίηση από τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προειδοποίησε σήμερα για «κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για την προσφυγική πολιτική.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ο Ζαν Άσελμπορν υπογράμμισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν έχει κανένα νόημα μια χώρα να αποφασίζει μόνη αν θέλει πρόσφυγες ή δεν θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη με χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

Το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν προέκυψαν αποφάσεις. Δεν μπορεί ωστόσο να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επ΄ ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη κρίση. Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή πρόκληση, την οποία οφείλουμε να επιλύσουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη.

Ο Άσελμπορν επιτίθεται και εναντίον του Σεμπάστιαν Κουρτς, με αφορμή τις δηλώσεις του στην Bild.

«Όπoιος μιλά κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για την ΕΕ, για την οποία η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία» υπογραμμίζει ο Ζ. Άσελμπορν, και συμπληρώνει: «Το κλείσιμο των συνόρων είναι λαϊκισμός. Μπορείς βέβαια να κλείσεις τα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, δεν μπορείς ωστόσο να πράξεις το ίδιο και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό».

Τι ζητάει η Άγκυρα

Από τα 6 δισεκ. ευρώ που προβλέπουν οι συμφωνίες με την Τουρκία για το προσφυγικό, μόλις το 1,78 δισεκ. έχει αποδοθεί στα τουρκικά υπουργεία και στις διεθνείς οργανώσεις που ευθύνονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως ισχυρίστηκε σήμερα η Άγκυρα.

«Ενώ η Τουρκία έχει διαθέσει πάνω από 30 δισ. δολάρια από τους εθνικούς της πόρους για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στο έδαφός της για περίπου επτά χρόνια, ένα σημαντικό μέρος από τα 3 δισ. ευρώ που η ΕΕ έταξε τον Νοέμβριο του 2015 ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς αυτούς», τονίζεται.

Η Άγκυρα επιμένει ότι το χρηματικό ποσό πρέπει να δοθεί απευθείας στην κυβέρνηση και όχι σε οργανισμούς, κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχεται.

Όπως ανέφερε στη Deutsche Welle o Κρίστιαν Μπέργκερ, πρεσβευτής και επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, η συμφωνία ΕΕ-Toυρκίας πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της συριακής κρίσης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ανέβαλε πάντως να καταβάλει την τελευταία δόση από το πρώτο σκέλος της οικονομικής βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς θα διατεθεί μελλοντικά το ποσό των υπόλοιπων 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το συνολικό πακέτο των 6 δισ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες οι δύο πλευρές αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσουν τα προγράμματα για τα οποία θα διατεθούν τα παραπάνω χρήματα, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην παροχή στέγης.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα