Αρθρογραφία

Πρόσκληση προς επενδυτές

mallios_2_0_0_0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσα διαφημιστική καταχώρηση έχει κατακλύσει τελευταία τον διεθνή τύπο,που αποτελεί ανοικτή πρόσκληση σε επενδυτές,με το σύνθημα: «επενδύστε στην Μακεδονία»,αναφέροντας  μία σειρά από πλεονεκτήματα και διευκολύνσεις προς επίδοξους επενδυτές στο αρχικό στάδιο της επένδυσης,αλλά και στην συνέχεια κατά την περίοδο  δραστηριοποίησης.

Προβάλλονται ως πλεονεκτήματα ,η μη φορολόγηση των επενδυόμενων κερδών,η φορολόγηση των κερδών και του εισοδήματος με ενιαίο συντελεστή 10%,η σύσταση εταιρείας σε 4 ώρες,το μηδενικό αρχικό κεφάλαιο,οι υποδομές,οι μεταφορές,η ανταγωνιστική αγορά ,η ελάχιστη ως μηδενική γραφειοκρατία και πολλά άλλα.

Πέραν της  κυρίαρχης Αγγλικής γλώσσας το κείμενο δημοσιεύεται και στην Ελληνική,σε μία προσπάθεια των γειτόνων  και  άσπονδων φίλων μας ,να προσελκύσουν Ελληνες επιχειρηματίες,πέρα φυσικά από τις χιλιάδες που τα τελευταία 10 χρόνια επένδυσαν στην Βαλκανική και στην Τουρκία λιγώτερο και οι οποίοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις νεότευκτες  γειτονικές μας δημοκρατίες.

Πολλοί σχολιαστές των Ελληνικών ΜΜΕ προσπάθησαν να κάνουν σύγκριση με τα ισχύοντα στην χώρα μας,αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό υπέρ ημών σε όλα τα σημεία,με εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις,που αφορούν κυρίως στο παρελθόν και  έχουν σχέση μόνο με την παροχή οικονομικών κινήτρων,μάλλον  προς επιτήδιους.

Δυστυχώς το τέρας της γραφειοκρατείας,όπως αποκαλείται ,εγκαταστάθηκε στην χώρα μας και αποτελεί από πολλών ετών την κύρια τροχοπέδη και τον κυριώτερο παράγοντα αποφυγής εγχώριων και ξένων επενδυτών ,ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες  επενδύσεων και διάθεσης κεφαλαίων και βέβαια πέραν αυτού υπάρχει και ο άγραφος νόμος ,που ισχύει κατά περίπτωση,της λεγόμενης μίζας του 10%.

Ακόμη χειρότερη είναι για εμάς η κατάσταση στην σημερινή περίοδο της πολιτικής και οικονομικής κρίσης,όπου δεν μπορεί κανείς επενδυτής να βασισθεί σε διατάξεις,οι οποίες μεταβάλλονται και αλλάζουν οποτεδήποτε ,ακόμη και με οριζόντιες,πρόχειρες και μεταμεσονύκτιες ψηφορορίες στο Κοινοβούλιο.

Είχαμε ήδη χάσει το τρένο των επενδύσεων στην πρό κρίσης περίοδο,κυρίως από το έτος 2000 και μετέπειτα,αλλά  τελευταία στην πρόσφατη περίοδο χάσαμε και ότι μπορούσε να υπάρχει και να έχει κάποια σοβαρότητα και προοπτική,με αποτέλεσμα την αποφυγή και εγχώριων «λεφτάδων» να επενδύσουν στην πατρίδα,πόσο μάλλον να μιλήσουμε για ξένους.

Και η κυβερνήσεις μας συνεχίζουν τους ερασιτεχνισμούς,αδύναμες και ανίκανες  να νομοθετήσουν σε μόνιμη βάση φορολογικούς και επενδυτικούς νόμους ,κυρίως δε να χτυπήσουν καίρια το λεγόμενο γραφειοκρατικό τέρας,το οποίο φυσικά συντηρείται λόγω της πολυνομίας,της ασάφειας ,αλλά και λόγω της στήριξής της από τους υπηρέτες του,που υποτίθεται υπηρετούν την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος,αλλά στην ουσία ενδιαφέρονται μόνο για το ατομικό τους.

Θα ήταν μάλλον χρήσιμο,να διαβασθεί απ όλους της πολιτικής και διοικητικής εξουσίας ,η αναφερθείσα καταχώρηση των γειτόνων μας,προς γνώση και συμμόρφωση,αν είναι δυνατόν!!!

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα