Συνεντεύξεις

Πρόσωπο: Γιώργης Παυλόπουλος

Ακούστε το άρθρο

Ο Γιωργής Παυλόπουλος, ποιητής της α’ μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στον Πύργο, στις 22 Ιουνίου 1924 και πέθανε στις 26 Νοεμβρίου 2008 στη γενέτειρά του όπου ζούσε μόνιμα. Εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Οι σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν ολοκληρώθηκαν. Εργάστηκε ως λογιστής και γραμματέας σε ιδιωτικούς φορείς. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του το 1943, στο περιοδικό «Οδυσσέας», που εξέδιδε με φίλους του στον Πύργο.

Ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά έντυπα και ανθολογίες. Συνεργάστηκε με τον φίλο του ποιητή Τάκη Σινόπουλο, σε μια πειραματική γραφή κοινών ποιημάτων, τα οποία συμπεριέλαβε ο Σινόπουλος στο έργο του. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: «Το κατώγι»(α’ έκδοση: Ερμής, 1971), «Το σακί» (Κέδρος, 1980), «Τα αντικλείδια» (Στιγμή, 1988), «Τριαντατρία χαϊκού» (Στιγμή, 1990), «Λίγος άμμος» (Νεφέλη, 1997), «Ποιήματα 1943-1997» (συγκεντρωτική έκδοση, Νεφέλη, 2001), «Πού είναι τα πουλιά» (Κέδρος, 2004) και «Να μη τους ξεχάσω» (Κέδρος, 2008).

Συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Εκδόθηκε η αλληλογραφία του με το φίλο του πεζογράφο Νίκο Καχτίτση: «Τα γράμματα του Νίκου Καχτίτση στον Γιώργη Παυλόπουλο», Σοκόλης, 2002. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και συμμετείχε στην ΙΘ’ Πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Η.Π.Α. και Καναδά, και περιέχονται στα διδακτικά βιβλία για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ’ Ενιαίου Λυκείου. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πρόσφατα οι εκδόσεις «Κίχλη» παρουσίασαν την συγκεντρωτική έκδοση του Γιώργη Παυλόπουλου, με τίτλο «Ποιήματα 1943-2008». Στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης αποτυπώνεται το ποιητικό έργο του σπουδαίου Πύργιου ποιητή, απαραίτητο για κάθε καλά ενημερωμένη λογοτεχνική βιβλιοθήκη…

Όλη η επικαιρότητα