Ηλεία

Προσωρινή αναβολή στον ερχομό προσφύγων στην Ηλεία (VIDEO)

prosorini_anavoli_ston_erhomo_prosfygon_stin_ileia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα υπάρχουν γύρω από το θέμα της άφιξης προσφύγων στο νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα στο χώρο του εγκαταλελειμμένου παραθεριστικού κέντρο «LM» στην Μυρσίνη του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.


Σύμφωνα με πηγές του patrisnews οι πρόσφυγες δεν θα έρθουν στην Ηλεία την Πέμπτη, με την άφιξη τους να αναβάλλεται για τις επόμενες ημέρες. Η αναβολή έχει να κάνει (και) με το γεγονός ότι ο –εξ ημισείας- συνιδιοκτήτης του χώρου, που είναι ο Δήμος Φυλής Αττικής, δεν ήταν ενήμερος για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο…

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος κατά το ήμισυ (δυτική πλευρά) ανήκει στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και το υπόλοιπο μισό (ανατολική πλευρά ) στον δήμο Φυλής (Αττικής). Επιπλέον ο δήμος Φυλής σχεδιάζει την άμεση επαναλειτουργία του παραθεριστικού κέντρου, κάτι που αγνοούσε το Υπουργείο και κατά συνέπεια η 117 Πτέρυγα Μάχης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκατασταθούν στο χώρο δεν είναι 600 αλλά 300… μάλιστα όλοι τους θα είναι Σύριοι (οικογένειες), Χριστιανοί στο θρήσκευμα.

Το κόστος της διατροφής-σίτισης των προσφύγων εξασφαλίζεται από την 117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδας (Π.Μ.).

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία είναι και το γεγονός ότι ήδη έχει επιλεγεί και δεύτερος χώρος φιλοξενίας τους. Αυτός βρίσκεται στο θέρετρο «Μιμόζα» της 117 Π.Μ. όπου αναμένονται 600 επιπλέον πρόσφυγες…

Η αντίδραση του δήμου Φυλής

Τις τελευταίες ημέρες άνδρες της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, είχαν μεταβεί στο ξενοδοχείο και το ήλεγξαν. Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ενημερώθηκε προχθές από την 117 ΠΜ για το μέλλον της ξενοδοχειακής μονάδας. Προφανώς το ίδιο χρονικό διάστημα ενημερώθηκε και ο δήμος Φυλής.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Φυλής κ. Γιώργος Κρητικός, αρμόδιος για το παραθεριστικό κέντρο  της Μυρσίνης,  μιλώντας στην «ΠΑΤΡΙΣ» είπε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος αιφνιδιάστηκε από την  κίνηση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και ο ίδιος με εντολή του δημάρχου κ. Χρήστου Παππού, επικοινώνησε με  τον διοικητή της 117 ΠΜ στον οποίο είπε ότι « ο δήμος Φυλής έχει έτοιμη μελέτη (την οποία θα καταθέσει για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) για επαναλειτουργία της τουριστικής μονάδας. Στόχος μας είναι αυτό το στολίδι της Μυρσίνης, να απαλλαγεί από τα λάθη του παρελθόντος,  να αξιοποιηθεί και πάλι τουριστικά, να είναι ένας πολυχώρος, ανοικτός για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής». Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Κρητικός στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί εντός του έτους. «Η  φιλοξενία προσφύγων θα ανέτρεπε τα  σχέδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ναμπίλ: «Όροι και προϋποθέσεις»

Η είδηση της μετεγκατάστασης  και φιλοξενίας προσφύγων,  έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ, συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως δήλωσε ο κ. Ναμπίλ «δεν είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση και προσωρινή φιλοξενία μικρού αριθμού προσφύγων αλλά δεν γνωρίζουμε τις προΰποθέσεις: ποιος θα αναλάβει το κόστος σίτισης, πόσοι άνθρωποι για πόσο διάστημα θα φιλοξενηθούν, και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες».

Έτσι το θέμα «παγώνει» προσωρινά, ενώ παράλληλα η 117 Πτέρυγα Μάχης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζει, ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει η περίπτωση «LM» και  το ενδεχόμενο της φιλοξενίας προσφύγων στη περιοχή ΜΙΜΟΖΑ, στις εγκαταστάσεις του θέρετρου των αξιωματικών της 117 ΠΜ.

Η ιστορία του LM Village

Το LM Village, πρωτολειτούργησε  την 31η Αυγούστου 1998 και σχεδόν δέκα χρόνια μετά σταμάτησε τη λειτουργία του. Την έκταση είχε παραχωρήσει η τότε Κοινότητα Μυρσίνης στο Δήμο Άνω Λιοσίων όπου δημιουργήθηκε ένα υπέροχο τουριστικό συγκρότημα με δύο πισίνες, 32 μεζονέτες, εστιατόρια, χώρους ιατρείων, παιδικές χαρές με πράσινο και χώρους στάθμευσης. Το ακίνητο έγινε με δάνειο που έλαβε τότε ο δήμος Αττικής ύψους 800.000.000 δραχμών. Τα τελευταία χρόνια λειτουργίας ο δήμος Λεχαινών είχε ενοικιάσει το μερίδιό του στο δήμο Άνω Λιοσίων αλλά ουδέποτε έλαβε μισθώματα, ενώ υπήρχαν πολλές οφειλές προς εργαζόμενους και προμηθευτές.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια και ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση, όπως τονίζει ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αν και ο δήμος Φυλής έχει διαφορετική άποψη.

Όλη η επικαιρότητα