Life

Προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο sugar daddy-sugar baby και να που καταλήξαμε

Ακούστε το άρθρο

Aκούσαμε πολλές φορές τελευταία τον όρο Sugar daddy και τον αντίστοιχο Sugar baby και αναρωτηθήκαμε τι μπορούν να σημαίνουν όλα αυτά. Πρόκειται για μια νέα ορολογία η οποία απλώς συγκαλύπτει την πορνεία πολυτελείας ή είναι τελικά κάτι άλλο, όπως ένα νέο είδος lifestyle στις διαπροσωπικές σχέσεις; H αλήθεια είναι ότι δεν καταλήξαμε, αλλά μικρή σημασία έχει τι πιστεύουμε εμείς. Αυτό που θα κάνουμε είναι απλώς να εκθέσουμε όσα καταλάβαμε και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Aν googlάρει κανείς τον όρο Sugar baby, η εξήγηση που δίνει η Wikipedia είναι “A sugar baby is a person who is in a specific type of transactional relationship for the expressed purpose of achieving economic security. A person in such a romantic relationship may receive cash, gifts or other financial and material benefits in exchange for being in the relationship.¨Κοινώς πρόκειται για το άτομο το οποίο για να μείνει σε μια σχέση επιζητά την οικονομική ασφάλεια και αυτή μεταφράζεται σε οικονομικές και υλικές απολαβές οι οποίες το κρατούν δεσμευμένο σε αυτό το relationship status.

Εδώ αναρωτηθήκαμε εύλογα ” Μα οι περισσότερες γυναίκες αποζητούν την οικονομική και όχι μόνο ασφάλεια σε μια σχέση, ασχέτως αν το δηλώσουν ξεκάθαρα ή όχι. Αυτό τις κάνει όλες sugar babes;”. Προφανώς και όχι. Η σχέση sugar daddy και sugar baby είναι κάτι αρκετά διαφορετικό και πιο ξεκάθαρο από την αιώνια αναζήτηση μιας γυναίκας να απολαμβάνει ασφάλεια ψυχολογικής και οικονομικής φύσεως από το σύντροφό της τόσο για εκείνη όσο και για τα παιδιά της όταν αυτά έρθουν αργότερα.

Από όσα διαβάσαμε σχετικά, καταλάβαμε ότι αυτό το μοντέλο σχέσης είναι κάτι σαν role playing και από τις δυο πλευρές: Εκείνος είναι επιτυχημένος, πολυάσχολος και θέλει να διαθέσει τα χρήματα και το χρόνο του όπως επιθυμεί χωρίς ψιλά γράμματα κι εκείνη θέλει να απολαύσει τα κομφόρ που εκείνος είναι διατεθειμένος να της προσφέρει επίσης χωρίς ψιλά γράμματα. Όπου ψιλά γράμματα επίσης καταλάβαμε ότι είναι τα κρεσέντα συναισθηματισμού.

Δεν είμαστε ωστόσο σίγουρες ότι μέσα από αυτές τις σχέσεις αμοιβαίας αλληλο-εκμετάλλευσης είναι όλα τόσο όμορφα και αθώα, αλλά οπωσδήποτε είναι μια σχέση που αφορά σε δυο ενήλικες με διαφορά ηλικίας η οποία πράγματι διέπεται από μια σχετική ειλικρίνεια για τις προθέσεις και των δυο. Επίσης μας ήρθαν στο μυαλό αρκετοί διάσημοι άντρες οι οποίοι υπήρξαν sugar daddies και τελικά παντρεύτηκαν το sugar baby τους – τέτοια παραδείγματα έχουμε στην εποχή μας με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Related image

Για το πόσο ηθικό είναι ένα ζευγάρι να βιώνει μια τέτοια σχέση δεν είμαστε οι αρμόδιοι να το κρίνουμε. Μπορεί μια γυναίκα να μην έχει εκφράσει ποτέ το είδος της σχέσης μέσα στην οποία βρίσκεται και να είναι πραγματικά πρόστυχη και φθηνή και μια άλλη να βρίσκεται μέσα σε μια σχέση φαινομενικά ύποπτη για την τιμιότητά της κι όμως να είναι “κυρία”. Τα πράγματα συνήθως δεν είναι όπως φαίνονται, όλοι το ξέρουν αυτό.

Σε καμία περίπτωση δε θα ενθαρρύναμε κάποιον ή κάποια να μπει σε μια τέτοια σχέση άλλωστε δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε και στον αντίποδα δε μπορούμε να κατακρίνουμε και όσους βιώνουν κάτι τέτοιο, ούτε σε αυτό έχουμε κάποιο δικαίωμα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε ένα σχεσικό φαινόμενο των καιρών μας που θέλει τον “πρίγκιπα” να έρχεται καβάλα σε μια BMW ή μια Mercedes πάρα πολλών κυβικών και όχι πάνω σε ένα άσπρο άλογο.

Ένας άντρας με αυτό το lifestyle λανσάρεται ως μια πρόκληση. To φαινόμενο sugardaddy είναι κάτι παραπάνω από ένας πλούσιος και μορφωμένος άντρας που δε φοβάται να ξοδέψει για μια γυναίκα που του αρέσει: Στα μάτια κάποιων νεαρών γυναικών είναι ένας newage πρίγκιπας που θέλει να μεταμορφώσει την κάθε Σταχτοπούτα σε μια πριγκίπισσα, φορώντας της το κρυστάλλινο γοβάκι. Και όχι, δεν πρόκειται για έναν άντρα που δεν έχει παρέες, κοινωνική ζωή ή γυναίκες. Πρόκειται για έναν άντρα ο οποίος ουσιαστικά αγαπά το παιχνίδι ρόλων και έχει φετίχ να ξοδεύει τα χρήματά του για μια γυναίκα που πραγματικά θα τον σαγηνεύσει.

Aπό την άλλη δε μπορεί κάθε γυναίκα να γίνει sugar baby. Είναι μια μυστηριακή ιδιότητα την οποία είχαν κάποιες γυναίκες από την αρχαιότητα. Λαμπρό παράδειγμα οι γκέισες. Ήταν πανέμορφες και εξαιρετικά καλλιεργημένες γυναίκες οι οποίες μάγευαν τους άντρες με την παρέα τους και με τις δυνατότητές τους πάνω σε πολλά πράγματα: Στο χορό, στο τραγούδι, στην επικοινωνία. Οι άντρες τις επιβράβευαν πρώτα για την προσωπικότητά τους και έπειτα για οτιδήποτε άλλο. Το φλερτ ήταν ανώτερο, κάτι που προέκυπτε αφού και οι δυο πλευρές ένιωθαν ότι επικοινωνούν αρχικά πνευματικά και έπειτα σωματικά.

Η πρόκληση είναι αμφίδρομη. Ο sugardaddy θέλει να έχει το κίνητρο και το sugarbaby, πρέπει να μπορεί να του το δώσει. Άλλωστε ο κάθε sugardaddy έχει το sugarbaby που του αξίζει και αντίστροφα. Δεν καταλάβαμε ποτέ τι κάνει αυτούς τους “μπαμπάδες” να είναι φτιαγμένοι από ζάχαρη στα μάτια κάποιων γυναικών αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Η δική μας καρδιά πάντοτε θα ανήκει στον πραγματικό μας μπαμπά γιατί όπως τραγούδησε η Marilyn Monroe “My heart belongs to daddy”.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα