Επιχειρήσεις Οικονομία

Πρόστιμο 400.000 ευρώ στον ΟΤΕ για μηνύματα προώθησης προϊόντων

Ακούστε το άρθρο

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε στον ΟΤΕ δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, με απόφαση της Αρχής επιβλήθηκε πρόστιμό 200.000 ευρώ στον ΟΤΕ έπειτα από καταγγελίες συνδρομητών του, οι οποίοι, αν και είχαν εγγραφεί στο μητρώο αντιρρήσεων («opt-out») του παρόχου τους, είχαν λάβει τηλεφωνικές κλήσεις από τρίτες εταιρείες για σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, σε δεύτερη περίπτωση, υπήρξαν στην Αρχή καταγγελίες από παραλήπτες μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου του ΟΤΕ σχετικά με τη μη δυνατότητα διαγραφής τους από τη λίστα αποδεκτών μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου.

Η Αρχή κατά την εξέταση των καταγγελιών διαπίστωσε ότι από το 2013 και μετά, λόγω τεχνικού σφάλματος, δεν λειτουργούσε η διαγραφή από τις λίστες αποδεκτών των μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου για όσους παραλήπτες ασκούσαν το δικαίωμά τους και το ζητούσαν μέσω του συνδέσμου «unsubscribe».

Όπως επισημαίνει η Αρχή, ο ΟΤΕ δεν διέθετε την προβλεπόμενη διαδικασία. Μετά την παρέμβαση της Αρχής διορθώθηκε το σφάλμα και έτσι ο ΟΤΕ προέβη στη διαγραφή 8.000 περίπου προσώπων από τις λίστες αποδεκτών των μηνυμάτων, οι οποίοι είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να διαγραφούν από το 2013 και μετά. Με δεύτερη απόφασή της η Αρχή επέβαλε δεύτερο πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ στον ΟΤΕ.

Τι απαντά ο ΟΤΕ

Σχετικά με τις αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ, από τον Όμιλο ΟΤΕ διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για συστημικό πρόβλημα, που αφορούσε πολύ περιορισμένες κατηγορίες συνδρομητών κι έχει επιλυθεί.

Στη μια περίπτωση επηρεάστηκαν συνδρομητές που έκαναν ακύρωση αιτήματος φορητότητας και το σύστημα δεν τους επανέντασσε αυτόματα στο Μητρώο του αρ. 11 και στη δεύτερη, συνδρομητές που δεν μπόρεσαν να εξαιρεθούν ηλεκτρονικά από την παραλαβή newsletter.

«Όπως σημειώνεται και στις σχετικές αποφάσεις: “η Αρχή δέχεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε δόλο του υπευθύνου επεξεργασίας και ότι μόλις ο υπεύθυνος επεξεργασίας το πληροφορήθηκε από την Αρχή ενήργησε για την επανόρθωση της παράβασης, συνεργαζόμενος μαζί της”. Για τον Όμιλο ΟΤΕ, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», τονίζει ο Όμιλος.

via

Όλη η επικαιρότητα