Με προσυπογραφή των ιατρικών συλλόγων η εξαίρεση από τον εμβολιασμό

Την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία εξαιρεί παιδιά από τους εθνικούς εμβολιασμούς, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε μια προσπάθεια να οριοθετηθεί η κατάσταση με τις πλαστές βεβαιώσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΠΙΣ την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της έξαρσης της ιλαράς και αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τους ασθενείς.

Το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά επίσης από την Πολιτεία τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και τη γενικότερη προστασία του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

Αναφορικά με το θέμα των πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού παίδων ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία η οποία δοκιμάζεται αυτό τον καιρό από την επιδημική έξαρση της ιλαράς και το αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Επίσης, θεωρεί επιβεβλημένη την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία συστήνει εξαίρεση παιδιού από τους εθνικούς εμβολιασμούς και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιλαμβάνονται άμεσα κάθε καταγγελίας περί παραπλανητικού ή πλαστού πιστοποιητικού. Εφόσον η καταγγελία είναι βάσιμη, να παραπέμπουν άμεσα τους υπαίτιους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον ΠΙΣ.

Όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο ΠΙΣ έχει ζητήσει με έγγραφο από τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει ή να διορθώσει εγκυκλίους οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών. Εξάλλου ισχύει η απόφαση του ΔΣ του 2012 περί αναγραφής – πέραν της δραστικής ουσίας – στο πεδίο «σχόλιο» του ονόματος του φαρμάκου το οποίο εμπιστεύονται οι ιατροί για την περίθαλψη των πολιτών.

Πηγή: health.in.gr