Αγροτικά

Προτάσεις για Ολοκληρωμένο και Πιστοποιημένο Σύστημα Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης στην Ορεινή Ηλεία

protaseis_gia_olokliromeno_kai_pistopoiimeno_systima_ktinotrofikis_anaptyxis_stin_oreini_ileia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου, στη Φολόη, ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη, την οποία διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Δημιουργική Σκέψη και Ανάπτυξη» (ΔΗΣΚΕΑΝ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας «Διώνη».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΗΣΚΕΑΝ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής της ορεινής Ηλείας και τις δυνατότητες ανάπτυξης που εμφανίζονται σε σχέση με τη σύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας, τη σύνδεση δηλαδή της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση και την τουριστική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ευαγγελία Δαρατσανού, σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η οποία αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρηματικών κινήσεων μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και τους άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το νέο κοινοτικό πλαίσιο ενισχύσεων 2014-2020.

Ακολούθησε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωσήφ Μπιζέλης, ο οποίος ανέλυσε την ανάγκη αξιοποίησης από την ελληνική κτηνοτροφία των τοπικών φυλών προβάτων, αιγών και χοίρων κυρίως σε μια προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των φυλών αυτών τόσο σε επίπεδο εκτροφής όσο και σε επίπεδο παραγωγής ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τη σειρά των ομιλιών έκλεισε ο Δρ. Γεωπόνος Γεώργιος Συμεών, ο οποίος παρουσίασε μία σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την ενασχόληση νέων και παλαιών κτηνοτρόφων με την πτηνοτροφία, προτάσεις που θα μπορούσαν με μικρό κόστος επένδυσης να εξασφαλίσουν στον κτηνοτρόφο ένα ικανοποιητικό εισόδημα στις εποχές της κρίσης.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη παραγωγής πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με καθορισμένα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να κατακτήσουν τις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμες οι αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής καθώς και κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Το συντονισμό της ημερίδας είχε η Βάσω Χαριτοπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου Τοπικής Ανάπτυξης Ορεινής Ηλείας, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φολοητών «O Κένταυρος» και της DeepGreece.

Όλη η επικαιρότητα