Ηλεία

Προτάσεις Καφύρα για την ανάπτυξη της Ηλείας 2014-2020

13647_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τις εισηγήσεις του για την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Στρατηγική 2014-2020 κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης της περιφέρειας Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, χτυπώντας παράλληλα το «καμπανάκι» για την απώλεια κονδυλίων με την οποία απειλείται η Ελλάδα.

Ο κ.Καφύρας ανέλυσε τις ανισότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας τον θλιβερό απολογισμό για τα πεπραγμένα της Ηλείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η τιμή του Συνθετικού Δείκτη Ευημερίας & Ανάπτυξης (ΣΔΕΑ) είναι στο 17% (50ός νομός στην κατάταξη), ενώ της Αχαΐας στο 36,2% (12ος νομός) και της Αιτωλοακαρνανίας στο 22% (45ος). Οσον αφορά το επίπεδο φτώχειας, η Ηλεία με 35,8% βρίσκεται στην 41η θέση, ενώ Αχαΐα (30,4%) και Αιτωλοακαρνανία (28,6%) είναι στην 30ή και την 26η αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, έλαβε το μικρότερο μερίδιο από το Γ΄ΚΠΣ (18,97%).

Προκειμένου να ισοσταθμιστούν οι περιφερειακές ανισορροπίες, πρότεινε τέσσερις άξονες εν όψει της περιόδου 2014-2020.


1. Υποδομές: Η επανέναρξη της Ολυμπίας Οδού χωρίς περικοπές θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, όπως και ολοκλήρωση του δρόμου Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη. Επίσης έθεσε το λιμάνι του Κατακόλου ως σημείο αναφοράς στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς και τον σιδηρόδρομο.

2. Αγροτική ανάπτυξη: Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί αντίδοτο στην ανεργία, και μέσω των νέων τεχνολογιών και της βιολογικής καλλιέργειας να αναζωογονήσει τον υπό αγροτική κατάρρευση νομό Ηλείας.

3. Περιβάλλον: Η αντιμετώπιση των στερεών αποβλήτων και των απορριμμάτων συνιστά μείζον ζήτημα και περιβαλλοντική βομβα. Παράλληλα πρέπει να προστατευθουν περιοχές φυσικού καλλους και οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η λίμνη του Καϊάφα, η Νέδα, το οροπέδιο της Φολόης, ο Αλφειός και ο Πηνειός κτλ.

4. Αρχαία Ολυμπία: Οφείλει να τεθεί στο επίκεντρο με τη δημιουργία θεματικού μουσείου και πάρκου, με την παράλληλη ανάδειξη των λοιπών αρχαιολογικών χώρων (Χλεμούτσι, Αρχαία Ηλιδα).

5. Τουριστική ανάπτυξη: Δεν προτείνεται η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, αλλά ο συνδυασμός με την πολιτιστική και περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα της Ηλείας.

6. Ενέργεια: Προτείνεται η αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονονανθράκων σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά επ? ουδενί εις βάρος της ανάπτυξης που περιγράφηκε στους προηγούμενους άξονες.

Όλη η επικαιρότητα