Πολιτική

Ανακοίνωση Αγγελόπουλου για τη ρύθμιση των εγγυημένων δανείων

aggelopoulos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αποτράπηκε –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η πώληση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων (μεταξύ αυτών και τα «πυροδάνεια») σε ξένες εταιρείες, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών και Καταναλωτών ΝΔ Πελοποννήσου, Άγγελος Αγγελόπουλος, ύστερα από την παρουσία του σε συνάντηση εκπρόσωπων όλης της χώρας με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη.

Όπως τόνισε ο κ.Αγγελόπουλος, ο Σύνδεσμος είχε επιστήσει την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους διεθνείς εταίρους  ότι τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια που από φυσική καταστροφή δεν πρέπει να πουληθούν, καθότι προστατεύονται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)

«Είπα στους τεχνοκράτες συμβούλους του κ.Σταθάκη ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Κομισιόν οι εγγυήσεις των κρατών μελών που δίνονταν για να καλύψουν γεγονότα φυσικών καταστροφών, δεν αποτελούν οικονομική ενίσχυση γιατί είναι προϊόν ανωτέρας βίας. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ιταλία», δήλωσε ο κ.Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι ο υπουργός συμφώνησε σττο ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη… μοίρα των λοιπών «κόκκινων» δανείων και πως η κυβέρνηση δίνει αγώνα, με αυξημένες τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου.

Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργού τέθηκε το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων, τα οποία είναι περίπου 3,2 δις. ευρώ. Ο κ.Αγγελόπουλος δήλωσε ότι κατέθεσε πρόταση βάσει της οποίας είτε θα επιμηκυνθεί η πληρωμή σε βάθος 40 ετών με επιτόκιο 0,5% είτε θα εκδοθεί ομολογιακό δάνειο με επιμέρους παραμέτρους πληρωμής που θα καθοριστούν από τεχνικά κλιμάκια έπειτα από διαβούλευση.

«Με την πρότασή μας οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να μη χαθούν περιουσίες ούτε να κινδυνεύσουν με απόλυση οι εργαζόμενοι, καθώς η οικονομία και η αγορά βιώνουν ακόμα έντονη κρίση», υπογράμμισε ο κ.Αγγελόπουλος.

Όπως δήλωσε ο κ.Αγγελόπουλος, η πρόθεση του υπουργού είναι να εξετάσει την πρόταση σε ευρεία σύσκεψη με το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελή λύση.

«Θέλουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση για το καλό της εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», επισήμανε ο κ.Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα, δείγμα του ενδιαφέροντος από την πλευρά του υπουργείου. 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα