Ηλεία

Προτεραιότητα στον μαθητή και τον πολίτη – Επανιδρύεται το ΚΕΠ στο Καράτουλα με εντολή Γ. Λιατσή

Ακούστε το άρθρο

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που παρουσιάζονται στα κτήρια των Σχολικών Μονάδων, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων από τις δημοτικές υπηρεσίες και τις δομές – μεταξύ των οποίων το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών – που θα λειτουργήσουν άμεσα στην περιοχή και που θα «μεταμορφώσουν» την δημοτική ενότητα Ωλένης, σε έναν μικρό ορεινό δήμο, όπως είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, το προηγούμενο διάστημα, είχε σαν αντικείμενο η χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Καράτουλα (πρώην δημαρχείο Ωλένης). Η πρώτη αυτή σύσκεψη έγινε παρουσία του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Παναγιώτη Ζέβλα, αντιδημάρχων, προέδρων και εκπρόσωπων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Ωλένης, διευθυντών των σχολικών μονάδων της Δημοτικής Ενότητας, εφημέριων των Ιερών Ναών των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των Διευθύνσεων του Δήμου.

Επανιδρύεται το ΚΕΠ στο Καράτουλα

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που παρουσιάζονται στα κτήρια των σχολικών μονάδων και για το λόγο αυτό έγινε εκτενή παρουσίαση με φωτογραφικό υλικό όλων των σχολικών μονάδων, λειτουργούντων ή μη, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από τους συμμετέχοντες φορείς και τα κτήρια αυτά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης ανακοινώθηκε και η λειτουργία νέων δομών, όπως το ΚΕΠ στο Καράτουλα, ώστε οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα και άμεσα.

Ειδικά για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ο δήμαρχος του Πύργου, έδωσε άμεσα εντολή στον Διευθυντή του ΚΕΠ Δήμου Πύργου, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη, Γιάννη Κουλούκη, να «ενεργοποιήσει» τις διαδικασίες ώστε και στο Καράτουλα να ξεκινήσει πάλι την λειτουργία του το Κέντρο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στην σύσκεψη συμμετείχαν συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Παναγιώτης Ζέβλας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Δημήτρης Μεσσαλάς, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Χάρης Αντύπας, οι αντιδήμαρχοι, Ωλένης, Σωτήρης Γεωργόπουλος, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, Πρασίνου, Βασίλης Σεϊντής, οι πρώην δήμαρχοι Ωλένης, Γιάννης Παναγόπουλος (και νυν δημοτικός σύμβουλος) και Ντίνος Αρβανίτης, ο Διευθυντής του ΚΕΠ Πύργου, Γιάννης Κουλούκης, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, Σοφία Γούργουρα, η Διευθύντρια των Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου, Αντωνία Παπανικολάου, ο Διευθυντής Προγραμματισμού, Άρης Φιλιππόπουλος, ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Διευθυντής της Πολεοδομίας, Γιώργος Αντωνόπουλος, η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας, Αγγελική Διονυσοπούλου, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Πύργου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ωλένης, π. Αθανάσιος Στεργιόπουλος, εφημέριοι των Ιερών Ναών των τοπικών κοινοτήτων καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Καράτουλα, Γιώργος Τσατσαμπάς, Λαντζοΐου, Νώντας Μπαρτζάκος, Μαγούλας, Κώστας Λιαρομάτης, Σοπίου, Λευτέρης Σταυρόπουλος, Γουμέρου, Νίκος Αναστασόπουλος, Μουζακίου, Γιώργος Καλαντζής, Κλινδιάς, Σπύρος Γκάτσης, Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Χειμαδιού, Λαμπρινός Ξουλεής και Ωλένης, Λύσανδρος Παπαδόπουλος.

Με δεσμεύσεις η πρώτη σύσκεψη

Την σύσκεψη «άνοιξε» ο αντιδήμαρχος Ωλένης, Σωτήρης Γεωργόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε όλους στην συνεδρίαση και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή για την πρωτοβουλία αυτή. Επίσης διαβεβαίωσε ότι όλοι οι τοπικοί φορείς και οι πρόεδροι της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης, θα σταθούν δίπλα στην δημοτική αρχή με γνώμονα το συμφέρον για την αναβάθμιση της περιοχής.

«Εμείς από εδώ και πέρα θα έχουμε μια καθαρή σχέση. Αν δεν γυρίσετε την πλάτη σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και αν δεν υπάρξουν κοντόφθαλμες αντιρρήσεις θα έχετε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από τον δήμο», είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, που δεσμεύθηκε να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του επιλύοντας απλά καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης.

«Πρόθεση μας στον τομέα της εκπαίδευσης είναι να βελτιώσουμε τα σχολεία και όσα δεν λειτουργούν να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Από το Νηπιαγωγείο ξεκινά η εκπαίδευση, τα όνειρα, η πρόοδος. Θέλω όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα και η Δημοτική Ενότητα Ωλένης να αποτελέσει πιλοτικά πρότυπο για όλη την Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.

Προσπάθεια αποκέντρωσης

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την προσπάθεια του δήμου ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Παναγιώτης Ζέβλας, που δήλωσε πως η Πρωτοβάθμια θα στηρίξει και θα συνδράμει στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής. «Η μεγαλύτερη αρετή είναι η διάκριση, να διακρίνεις πού υπάρχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Ζέβλας και σημείωσε πως ο πλούτος της Ελλάδας, είναι η ιδιαιτερότητα αλλά και η ετερότητα. «Ο δήμαρχος κάνει μια προσπάθεια αποκέντρωσης και δημιουργεί έναν θύλακα για την εκπαίδευση», σχολίασε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Δίπλα στον Δήμο και στην Πρωτοβάθμια σε ότι χρειασθεί να υλοποιήσει, δήλωσε πως θα βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος Πύργου και πρώην δήμαρχος Ωλένης, Γιάννης Παναγόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θέλω να πιστεύω πως από σήμερα και μετά, η Αυτοδιοίκηση που με τον Καλλικράτη απομακρύνθηκε από τον πολίτη, θα έλθει πάλι κοντά του για να του λύσει τα καθημερινά προβλήματα. Είμαι στη διάθεση του δήμου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να βοηθήσω».

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Ωλένης, Ντίνος Αρβανίτης, σημείωσε ότι: «Ο Καλλικράτης ήρθε και διέλυσε ότι είχαμε χτίσει. Και τώρα εμείς μόνοι μας θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα και να λύσουμε προβλήματα, να περισώσουμε και να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε».

«Οι άνθρωποι εδώ, υποφέρουν από τους ανθρώπους»

Ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός υπήρξε στην τοποθέτησή του, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ωλένης, π. Αθανάσιος Στεργιόπουλος, που τόνισε την σημαντικότητα της αποκέντρωσης και την στήριξη που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες. «Όταν είμαστε κοντά στον κόσμο και τον αφουγκραζόμαστε, λύνουμε προβλήματα. Οι άνθρωποι εδώ υποφέρουν όχι μόνο από έλλειψη χρημάτων αλλά και από τους ίδιους τους ανθρώπους. Να αφήσουμε στην άκρη αντιπαραθέσεις γιατί εμείς εκφράζουμε τον κόσμο και πρέπει να τον αφουγκραζόμαστε», τόνισε.

Τέθηκαν κι άλλα ζητήματα

Κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, τέθηκαν από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν κι άλλα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης. Το βασικότερο ήταν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οδοποιία στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης. Προς τούτο ο δήμαρχος, Γαβρίλης Λιατσής, επεσήμανε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει ξεχωριστή σύσκεψη στο Καράτουλα τις επόμενες ημέρες, όπου θα κατατεθούν προτάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν φωτογραφίες από τις σχολικές μονάδες της Δημοτικής Ενότητας, που άλλες λειτουργούν κι άλλες όχι και εκεί τέθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση ή αναβάθμισή τους.

Όλη η επικαιρότητα