Εκπαίδευση Ηλεία

Πρώτη θέση για τον Ηλείο μαθητή Αριστοτέλη Αναστόπουλο στον 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Βιολογίας

Ακούστε το άρθρο

Με βαθμό 99/100, ο μαθητής του 4ου Λυκείου Πύργου Αριστοτέλης Αναστόπουλος, πέτυχε Πανελλαδική πρωτιά στην 1η φάση του 13ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Βιολογίας και πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση, που τον φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ), που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO), έχει ως σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα, να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, αλλά και να συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.

1η θέση, στην 1η φάση

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη στήριξης της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και απευθύνεται σε μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. της χώρας. Η 1η φάση, διενεργήθηκε στην Ηλεία, με ευθύνη διοργάνωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και συμμετείχαν μαθητές από αρκετά Λύκεια του Νομού.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν γραπτώς σε εξεταστέα ύλη που είχε καθορίσει με την προκήρυξη του διαγωνισμού η Οργανωτική Επιτροπή, και ο τύπος των ερωτήσεων ήταν κατανόησης, ανάκλησης γνώσεων, συνδυαστικές ερωτήσεις και προβλήματα. «Η Βιολογία είναι ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα. Για τον λόγο αυτό και για να ζήσω μια ξεχωριστή εμπειρία, αποφάσισα να συμμετάσχω στον Πανελλήνιο διαγωνισμό και είχα κάνει μια προετοιμασία, μόνος μου, τις μέρες πριν τον διαγωνισμό», εξηγεί ο Αριστοτέλης Αναστόπουλος, που δεν έκρυψε την χαρά του, όχι μόνο γιατί κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, αλλά και για την Πανελλαδική πρωτιά που πέτυχε, αφού συγκέντρωσε 99 (στους 100 βαθμούς) και έγινε ο 1ος από τους 13 μαθητές της Β΄ τάξης, που κατάφεραν να διακριθούν. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος που κατέκτησα την 1η θέση, το οποίο αποτέλεσε μια απροσδόκητη έκπληξη», είπε χαρακτηριστικά ο Αριστοτέλης.

Στην επόμενη φάση

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου που αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στη 2η φάση, μπορούν να διαγωνιστούν είτε απευθείας 2η φάση του ΠΔΒ 2017 – που θα διεξαχθεί το Σάββατο 1η Απριλίου, στην Αθήνα, είτε στην 2η φάση της επόμενης χρονιάς (ΠΔΒ 2018), παρακάμπτοντας την πρώτη 1η φάση. Αυτό ακριβώς, έχει αποφασίσει να κάνει ο Αριστοτέλης. «Αποφάσισα να αξιοποιήσω το δικαίωμα που μου παρέχεται και να διαγωνιστώ στη 2η  φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2018, και όχι φέτος, δεδομένου ότι στη φετινή 2η φάση θα εξεταστώ σε πράγματα που δεν έχω διδαχτεί ακόμα», λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι του χρόνου, ως μαθητής της Γ΄ Λυκείου και με περισσότερες γνώσεις στο αντικείμενο, η συμμετοχή στον διαγωνισμό θα έχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και πιθανότητες για διάκριση στην 3η φάση, απ’ όπου θα προκύψει και η Ελληνική Ομάδα συμμετοχής, που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας ση Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Όλη η επικαιρότητα