Ηλεία Υγεία

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Στον κατάλογο με κρούσματα εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου συμπεριλαμβάνεται από χθες το απόγευμα και ο νομός Ηλείας, καθώς επιβεβαιώθηκε πλέον το πρώτο κρούσμα.

Πρόκειται για μια 63χρονη γυναίκα, από περιοχή του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, η οποία νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο…

Με ήπια συμπτώματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η 63χρονη μεταφέρθηκε πριν από πέντε περίπου ημέρες από τους οικείους της στο Νοσοκομείο του Πύργου, με ήπια συμπτώματα του ιού σε εμπύρετη κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό, το οποίο είναι υποψιασμένο και σε επιφυλακή επί της ουσίας στο ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων, αποφάσισε την μεταφορά της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και οι εργαστηριακοί έλεγχοι και χθες επιβεβαιώθηκε ότι η γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και το θετικό είναι ότι είναι πολύ καλή η κατάστασή της.

 

Ενημερώθηκαν οι υγειονομικές αρχές

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος ενημερώθηκαν οι υγειονομικές αρχές του Νομού Ηλείας και αναμένεται να ληφθούν μέτρα και στον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, ενώ η περιοχή απ’ όπου προέρχεται το κρούσμα θα μπει σε καραντίνα.

Έφτασαν τα 40 τα κρούσματα

Με το νέο αυτό επιβεβαιωμένο κρούσμα, πλέον στην χώρα μας τα κρούσματα αγγίζουν τα 40 σε αριθμό, σύμφωνα και με την σχετική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι πρότινος είχαν διαγνωστεί 36 κρούσματα στην Αργολίδα και ένα στην Αρκαδία και πλέον προστέθηκαν άλλα τρία, εκ των οποίων ένα στην Αχαΐα, όπου προσβλήθηκε 25χρονος γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Αιγίου, ένα κρούσμα στην Ηλεία η 63χρονη δηλαδή και ένα κρούσμα στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Τσίμπημα από κουνούπια

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα κουνούπια μεταφέρουν τα υψηλότερα ποσά του ιού στις αρχές του φθινοπώρου. Γι αυτό και το ποσοστό της ασθένειας αυξάνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος μειώνεται καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και τα κουνούπια εξαφανίζονται.

Τα βασικά συμπτώματα

Όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα συνήθως είναι ήπια και πιθανό να παρουσιάσουν τα πιο κάτω:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Έλλειψη όρεξης
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Ναυτία
  • Εξάνθημα
  • Πονόλαιμος
  • Διόγκωση των λεμφαδένων
  • Έμετος

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια. Στα μέτρα πρόληψης συμπεριλαμβάνονται το να φορούν ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, χρήση εντομοαπωθητικών, να αδειάζουν οι χώροι από στάσιμα νερά.

Όλη η επικαιρότητα