Αχαϊα

Πάτρα: To πρώτο νεαρό ομόφυλο ζευγάρι υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης

Ακούστε το άρθρο

Γεγονός είναι και στην Πάτρα το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού.

Όπως πληροφορείται το thebest.gr πρόκειται για άνδρες ηλικίας 35 έως 45, οι οποίοι  προχώρησαν στην υπογραφή του συμφώνου τον Απρίλιο του 2017, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει η νομοθεσία και πλέον έχουν κληρονομικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο ένας από τον άλλο.

Την ίδια ώρα, έκρηξη, έστω και μικρού ακόμη βεληνεκούς, καταγράφουν τα σύμφωνα συμβίωσης στην Πάτρα, το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καθημερινά προσέρχονται στα συμβολαιογραφεία για να προσδώσουν νομική υπόσταση στη σχέση τους με αυτόν τρόπο.

Όπως εξηγεί στο thebest.gr,  η πρόεδρος των συμβολαιογράφων της περιοχής Ιωάννα Μπονέλη – Συμεωνίδη, τους τελευταίους μήνες υπάρχει σαφής άνοδος στα σύμφωνα συμβίωσης, καθώς πλέον η Πολιτεία με υπουργική απόφαση του 2017,  έχει δώσει πλήρη ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα στα ζευγάρια που επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης, ίδια με αυτά του πολιτικού και του θρησκευτικού γάμου.

Τα λεγόμενα της κυρίας Μπονέλη έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία από το Ληξιαρχείο της Πάτρας, όπου τηρείται ειδικό βιβλίο για τα σύμφωνα συμβίωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το 2014 συνάφθηκαν 13 σύμφωνα συμβίωσης, το 2015 21 σύμφωνα, το 2016 έγιναν 48 σύμφωνα συμβίωσης, ενώ φέτος και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 22 σύμφωνα συμβίωσης.

Η έκρηξη των συμφώνων συμβίωσης προκύπτει και από το γεγονός ότι από το 2009, όταν δηλαδή θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία το σύμφωνο συμβίωσης, μέχρι και το 2015 είχαν γίνει στην Πάτρα, μόλις 32 σύμφωνα συμβίωσης.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος των συμβολαιογράφων Ιωάννα Μπονέλη – Συμεωνίδη, η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον έχουν δοθεί ίδια δικαιώματα, ενώ η όλη διαδικασία είναι απλή, σύντομη και οικονομική, καθώς ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στο συμβολαιογραφικό γραφείο και το κόστος της είναι από τα 100 ευρώ.

Όσο για το ποιοι επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με την Ιωάννα Μπονέλη – Συμεωνίδη, πρόκειται κυρίως για νέα ζευγάρια που θέλουν να επισημοποιήσουν γρήγορα τη σχέση τους, λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Αυτές μπορεί να είναι μια εγκυμοσύνη, η μετανάστευση στο εξωτερικό ή ακόμη και ένα πρώτο βήμα για να ακολουθήσει ο πολιτικός ή θρησκευτικός γάμος.

Όλη η επικαιρότητα