Οικονομία

Πρώτο θέμα η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, καθώς θα εξεταστεί η πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρει η ατζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, στην τελευταία συνάντηση το Eurogroup είχε καλωσορίσει την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών. Οι υπουργοί είχαν επίσης χαιρετίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την καλή συνεργασία με την Αθήνα.

Μετά την τεχνική συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Επίσης, στα θέματα του Eurogroup συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο διορισμός του προέδρου του EuroWorking Group και η παρακολούθηση της Πορτογαλίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Πριν από το Eurogroup πρόκειται να γίνει έκτακτο Euro Working Group, στο οποίο θα παρουσιαστεί η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής. Το EWG θα κρίνει το χρόνο αλλά και τον τρόπο εκταμίευσης της δόσης.

Μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση βάζει ως βασικό στόχο την δοκιμασία μιας ακόμα έκδοσης ομολόγων προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια έως 3 δισ. ευρώ με τίτλους επταετούς διάρκειας. Ο χρόνος θα καθοριστεί ανάλογα με το κλίμα στις αγορές, αφού πρώτα θα έχει γίνει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και θα έχει ανακοινωθεί η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα