Ηλεία

Προβληματισμός σε καταναλωτές, οδηγούς και πρατηριούχους για την «ανηφόρα» στις τιμές καυσίμων

Ακούστε το άρθρο

Αύξηση σοκ αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες τα υγρά καύσιμα στα πρατήρια όλης της χώρας, με τους πολίτες να καλούνται πλέον να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη προκειμένου να ανεφοδιαστούν για να πραγματοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Λόγω της αύξησης αυτής, η ζήτηση πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους πρατηριούχους που βλέπουν το μέλλον των επιχειρήσεων τους δυσοίωνο. Πλέον ο κόσμος ψάχνει παντού και συνεχώς για τις φθηνότερες λύσεις της αγοράς, προκειμένου να διατηρεί το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων σε ένα καλό επίπεδο.

Η εποχή στην οποία βρισκόμαστε μας έχει οδηγήσει σε πλήρη εξάρτηση από το όχημά μας. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το καταναλωτικό κοινό φροντίζει να προμηθεύεται με την ποσότητα που χρειάζεται ώστε να εκτελέσει τα δρομολόγια που επιθυμεί, χωρίς να κάνει περαιτέρω σπατάλη χρημάτων. Πλέον οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί κατά πολύ πάνω από το 1 ευρώ, με ενδεικτικό παράδειγμα το 1,55 της βενζίνης που είχαν χθες τα περισσότερα πρατήρια του δήμου Πύργου. Σε εποχές που ο κόσμος πλέον μετράει το κάθε λεπτό των χρημάτων του, η διαφορά αυτή που με το μάτι ίσως να φαίνεται μικρή, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αυτό φαίνεται και από τη μείωση της κίνησης στα πρατήρια καυσίμων. Το τελευταίο τρίμηνο η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει «απογειωθεί» και αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Αδειάζουν τα πρατήρια

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται πλέον οι πρατηριούχοι με την επικείμενη αύξηση των καυσίμων, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις τους αναμένεται να ερημώσουν ακόμα περισσότερο. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι ρίχνουν το βάρος τους περισσότερο σε ήδη πρώτης ανάγκης, έχοντας θέσει σε δεύτερη μοίρα το αυτοκίνητό τους το οποίο συντηρούν μόνο και μόνο για να τους καλύπτει σε ώρες ανάγκης. Ήδη από το χειμώνα με την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση είχε μειωθεί κατακόρυφα στα πρατήρια της Ηλείας με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό να κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο για τους πρατηριούχους. Σα να μην έφτανε όμως αυτό, αναμένεται πλέον και αύξηση στα καύσιμα με τα οποία τροφοδοτεί ο κόσμος τα οχήματά του, αναγκάζοντας τον κόσμο να τα κινεί μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης. Την άποψή τους για την αύξηση αυτή καταθέτουν παρακάτω τρεις έμπειροι πρατηριούχοι του Πύργου:

Ηρακλής Διονυσόπουλος-Πρατήριo «Shell»: «Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται μια γενική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, καθώς με την αύξηση του πετρελαίου διεθνώς είναι μοιραία και η αύξηση της τιμής της βενζίνης. Ο κόσμος πάντα αντιδράει αρνητικά με οποιαδήποτε αύξηση και είναι απόλυτα λογικό στην εποχή που ζούμε. Η κίνηση αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού ο καταναλωτής βλέπει να ελαττώνεται η  ποσότητα του καυσίμου που παίρνει και πλέον δε βγαίνει οικονομικά».

Νικόλαος Καζάρας-Πρατήριο «Καζάρας»: «Η νέα αύξηση στα καύσιμα σίγουρα θα δυσχεράνει και θα δυσαρεστήσει πολύ κόσμο. Ήδη οι καταναλωτές είναι στα όριά τους. Ιδιαίτερα αυτοί που με τα καύσιμα κάνουν επαγγελματική χρήση, δεν μπορούν με τις τιμές που ήδη έχει να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους, πόσο μάλλον αν αυτές αυξηθούν. Όπως καταλαβαίνεται τα πράγματα ζορίζουν συνέχεια και ο κόσμος χρησιμοποιεί το καύσιμο εκτός δουλειάς μόνο για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Έχουμε φτάσει πλέον να κάνουμε λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Η κίνηση είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα μειωθεί. Ήδη βλέπουμε ότι με την πολιτική που ακολούθησαν από το χειμώνα με το πετρέλαιο θέρμανσης, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν ελάχιστο. Εμείς σαν επιχείρηση δεν κάναμε καθόλου διανομή. Αυτό ακριβώς θα γίνει και με οτιδήποτε χρησιμοποιεί καύσιμο για να κινηθεί. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο».

Παναγιώτης Σπυρογιάννης-Πρατήριο «Σπυρογιάννης»: «Τα καύσιμα βρίσκονται σε συνεχή ανοδική περίοδο το τελευταίο τρίμηνο. Δε γνωρίζουμε ακόμα που θα φτάσει η τιμή, αλλά με τα γεγονότα σε Συρία και άλλες χώρες της Ανατολής οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο. Λογικό και επόμενο είναι να περνάει αυτό το κόστος στον καταναλωτή. Είναι κάτι που δεν αρέσει ούτε σε εμάς τους ίδιους. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κέρδος για εμάς, αφού δεν ανεβάζουμε τις τιμές ανάλογα. Άρα όσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο λιγότερα λεφτά μπαίνουν στην τσέπη μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης στα βενζινάδικα, με τον κόσμο να ελαττώνει τις μετακινήσεις του και να αρκείται μόνο στις απαραίτητες».

Όλη η επικαιρότητα