WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Στα όρια καταστροφής οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας (vid)

Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια να ενταχθούν τοματοπαραγωγοί και σταφιδοπαραγωγοί στο πρόγραμμα – κανόνα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), θα καταβληθεί τις αμέσως επόμενες από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, με την συμβολή του Ηλείου αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρου Βασιλόπουλου.

Αυτή η απόφαση ελήφθη κατά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομάδα Παραγωγών και στην οποία συμμετείχε και ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος έκανε μια ενημέρωση για το συγκεκριμένο  πρόγραμμα και για τις επαφές που έχει κάνει με τον ΕΛΓΑ για την ένταξη των παραγωγών σε αυτό, αφού  δεν έχουν γίνει δεκτές οι ενστάσεις τους για αποζημιώσεις από ζημιές και δεν διαφαίνεται στον «ορίζοντα» αυτό να συμβεί…

Το αίτημα αυτό, εκτός από τον ΕΛΓΑ,  θα κατατεθεί το Σάββατο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη κατά την επίσκεψη του στην Ηλεία για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ, αλλά  και στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕ κ. Δημήτρη Μελά, κατά την παρουσία του στην Αμαλιάδα την Κυριακή, αφού θα παραστεί στην ημερίδα του Δημοσιογραφικού Ομίλου Βαρουξή που θα πραγματοποιηθεί στο νέο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (περιοχή γηπέδου – ανάπλασης Σοχιάς).

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για την νέα καλλιεργητική περίοδο βιομηχανικής τομάτας, είμαστε εδώ για να μιλάμε για τις ενστάσεις και για τα πορίσματα των ΠΣΕΑ που ήρθαν για την σταφίδα και είναι απαράδεκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Τα πορίσματα για βιομηχανική τομάτα που ήρθαν στους παραγωγούς είναι από 0% έως 5%. Για εμάς είναι απαράδεκτα. Το καλοκαίρι με άνω των 40 Cη τομάτα έπαθε μεγάλη ζημιά και ο ΕΛΓΑ Πάτρας ξεκίνησε πάλι την ίδια τακτική.

Θα δούμε μέσα από το πρόγραμμα deminimisτι μπορούμε να κάνουμε για τους παραγωγούς, αλλά και για να λειτουργήσουν και τα δύο εργοστάσια του νομού μας, γιατί οι τοματοπαραγωγοί είναι ήρωες. Καλλιεργούν για 50 ευρώ το στρέμμα, για να λειτουργούν αυτά τα εργοστάσια. Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί αν αυτά τα εργοστάσια κλείσουν στο νομό μας. Θα ερημώσει εντελώς όλος ο νομός και αυτό πρέπει να το καταλάβει όλη η πολιτική ηγεσία…».

Θ. Βασιλόπουλος: «Να γίνει άρση αυτής της αδικίας»

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε τους παραγωγούς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο αρχικά θα μπορούν να ενταχθούν οι τοματοπαραγωγοί και στη συνέχεια άλλοι παραγωγοί.

«Τις προηγούμενες μέρες είχα συνάντηση  με όλη την διοίκηση του ΕΛΓΑ και μου έθεσαν κάποιες προτάσεις. Είναι αδικία αυτό που συμβαίνει με τις ενστάσεις των παραγωγών. Κακά τα ψέματα: ο νομός Ηλείας και κάποιο κομμάτι του νομού Αχαΐας που καλλιεργούν βιομηχανική τομάτα, το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τομάτα, άρα δεν θα κάνει συμβόλαια με τα εργοστάσια και αυτό θα έχει ως συνέπεια να κλείσουν και τα εργοστάσια.

Αυτό που συζητάμε και εξετάζουμε είναι να γίνει η αποζημίωση μέσα από το deminimis. Σε αυτό προσδοκούμε και πάνω σε αυτή τη λύση σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Δεν θα αφήσω αυτό το θέμα, ούτε εγώ προσωπικά,  ούτε η Περιφερειακή αρχή και η προσπάθεια μου θα είναι τέτοια ώστε  να γίνει άρση αυτής της αδικίας», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλη η επικαιρότητα