Αγροτικά

Προβολή των ηλειακών προιόντων στα «Θεσμοφόρια»

thesmo_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν τα «Θεσμοφόρια» που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού, συνδέοντας τον πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα και αναδεικνύοντας, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα ποιότητας από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. 

Παρόντες στην προχθεσινή έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων οι υπουργοί Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως υποδηλώνει το όνομα Θεσμοφόρια ο τρόπος παραγωγής γεωργικών αγαθών και ιδιαίτερα τροφίμων, είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωση και οργάνωση της κοινωνίας, τη δημιουργία και εξέλιξη νέων θεσμών. Στη διάρκεια των αρχαίων Θεσμοφορίων που οργάνωναν οι γυναικείες οργανώσεις γινόντουσαν πέραν των άλλων, εκθέσεις γεωργικών προϊόντων της περιοχής, βραβεύσεις των καλύτερων προϊόντων ή ζώων, ανταλλαγή σπόρων ή ζωικού κεφαλαίου.  

Με περίπτερο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 

Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε το τριήμερο εκδηλώσεων για την αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού, των «Θεσμοφορίων» στο Μουσείο της Ακρόπολης που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας  παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου.  Στο περίπτερο συμμετέχει το Επιμελητήριο Ηλείας με επικεφαλής τον Κώστα Νικολούτσο και τον Διευθυντή Γιάννη Αντωνόπουλο.  

                                                                                   Γ.Ρ

Όλη η επικαιρότητα