Κινηματογράφος

Προβολή του “Ψύλλου” σήμερα στο ΚΑΠΗ Αμαλιάδας

psyllos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών συνεχίζει τη δράση “Βραδιές ελληνικού σινεμά” με μια ειδική προβολή της ταινίας “Ο ψύλλος” του Δημήτρη Σπύρου στο ΚΑΠΗ Αμαλιάδας την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 18:30. Λόγω του περιορισμού του χώρου η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μόνο για τα μέλη του ΚΑΠΗ που μετά από συζήτηση μαζί τους έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα και αναμένουν με χαρά την προβολή.

Η δράση ξεκίνησε πέρσι (23/9/2013) με την προβολή της ίδιας ταινίας στον προαύλιο χώρο του Κτιρίου Τατάνη (Μουσείο Τύπου του Απόδημου Ελληνισμού) στην πλ. Καλίτσα και αναμένεται να συνεχιστεί όταν ο καιρός το επιτρέψει.

Στόχος της Κινηματογραφικής Ομάδας του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών είναι να προβάλλει και να προωθήσει το “άγνωστο” ελληνικό σινεμά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα.

Ο ψύλλος / Δημήτρης Σπύρου / 90” / 1990 / Ελλάδα

«Ψύλλος» είναι o τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, o Ηλίας Σειλαϊδής. «Ψύλλος» είναι όμως κι o ίδιος o μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα! Κι όπως γράφει o ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του…

Ο Δημήτρης Σπύρου πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1990 με τον “Ψύλλο”. Με πολλά βιογραφικά στοιχεία, καθότι η ταινία αφιερώνεται στον αληθινό Ψύλλο ενός χωριού της ορεινής Ολυμπίας, πατρίδας άλλωστε του σκηνοθέτη, και η ιστορία τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν ο Σπύρου βρισκόταν στην ηλικία του ήρωα της ταινίας, αποτυπώνεται με πλήρη σαφήνεια η παιδική αθωότητα, η ενήλικη κακεντρέχεια καθώς και τα κούφια μυαλά της ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει όμως παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα όπως και τότε.

Η ταινία βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στο Φεστιβάλ Βερολίνου αλλά και σε εκείνα του Σικάγο, του Μπέλφαστ, της Σόφια, της Χάβρης κ.ά. Η σημαντικότερη επιτυχία όμως της ταινίας είναι ότι μπήκε στα ελληνικά σχολεία, άνοιξε τα μάτια και τέντωσε τ’ αυτιά των μικρών μαθητών, και στα σίγουρα άλλαξε τα μυαλά των εκπαιδευτικών, ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα το “αμαρτωλό” σύστημα παιδείας της χώρας, με την είσοδο του κινηματογράφου στα σχολεία από τότε.

Όλη η επικαιρότητα