Ομογένεια

Πρύτανης σε κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ο Φώτης Σωτηρόπουλος από την Κυπαρισσία

fotis_sothropoylos_1.jpg
Ακούστε το άρθρο
Ένας Κυπαρίσσιος θριαμβεύει στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ύστερα από μια ανταγωνιστική έρευνα μεταξύ υποψηφίων από όλη την Αμερική, ο Δρ. Φώτης Σωτηρόπουλος είναι ο νέος Πρύτανης του Κολεγίου Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου αναλαμβάνει καθήκοντα στις 15 Οκτωβρίου του 2015. 

Ο Δρ. Φώτης Σωτηρόπουλος είναι καθηγητής στη σχολή Πολιτικών μηχανικών και Διευθυντής του διεθνούς φήμης εργαστηρίου σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και μέρος του διδακτικού προσωπικού στο Ινστιτιούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας στην Ατλάντα.

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου σε επίπεδο κομητείας κ. Σάμουελ Στάνλεϊ, καλωσορίζοντας τον μεγάλο επιστήμονα, δήλωσε ότι «η ηγετική ομάδα του Stony Brook δέχτηκε με ανοιχτή αγκαλιά τον νέο Πρύτανη και είναι βέβαιοι ότι θα ωθήσει το Κολέγιο Επιστημών της πολιτείας στην κορυφαία βαθμίδα των προγραμμάτων τεχνολογικής κατεύθυνσης της Αμερικής συμβάλλοντας στο εθνικό κάλεσμα για νέους επιστήμονες και ερευνητές στις θετικές επιστήμες, προωθώντας την καινοτομία και την ανάπτυξη της έρευνας σε καινούργιες τεχνολογίες και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του…».
 
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Ο Δρ. Σωτηρόπουλος, με καταγωγή από την Κυπαρισσία, έλαβε το διδακτορικό του πτυχίο στην Αεροναυπηγική από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, και το μάστερ από το Πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Πριν με τις μεταπτυχιακές του σπουδές έλαβε το πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πανεπιστήμιο.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην προσομοίωση με βάση μηχανικής επιστήμης για την μηχανική των ρευστών προβλημάτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του περιβάλλοντος, βιολογικών και καρδιαγγειακές εφαρμογές.

Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, Εθνικούς οργανισμούς, αλλά και ομοσπονδιακές υπηρεσίες ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
 
Τέλος ο Ντένις Ασάνις από το Πολιτειακό κολλέγιο μίλησε για το όραμα, την ενέργεια και ικανότητες του Δρ. Σωτηρόπουλου να καθοδηγεί ομάδες διεπιστημονικών μελετητών και θα είναι ένα πολύτιμο στοιχεία για την προώθηση της αριστείας στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση μιας ερευνητικής ατζέντας στο Πανεπιστήμιο…”.

Ιωάννης Μποζίκας

Όλη η επικαιρότητα