Ομογένεια

Ψάχνουν οικονομικό κίνητρο στην εκτέλεση του Ελληνα πρεσβευτή

Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία για πιθανή ασφάλεια ζωής, πρόσφατη διαθήκη και οικονομικά στοιχεία του πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, αναζητά το τριμελές κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στην Βραζιλία και συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της στυγνής ανθρωποκτονίας. Οι δύο αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, και ένας της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας, εξετάζουν στοιχεία από τα οποία θα μπορούσε να προκύπτει σημαντικό οικονομικό όφελος και κίνητρο για την 40χρονη σύζυγό του Φρανσουάζ Σίλβα Ντε Ολιβέιρα, προκειμένου να συνάψει το «συμβόλαιο θανάτου» με εκτελεστή τον εραστή της και τον ξάδελφο του.

«Ερευνούμε τι θα κέρδιζε η σύζυγος του Πρέσβη από την δολοφονία του» αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα αναζητούν στοιχεία για την ταυτοποίηση περισσότερων συνεργών, καθώς υπάρχουν κάποιες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι Έλληνες αξιωματικοί, αναφέρουν πως έχουν στενή συνεργασία με τους Βραζιλιάνους συναδέλφους τους, οι οποίοι τους παρέχουν μία πλήρη και ακριβή ενημέρωση. Οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν πρόσβαση σε κάποια δεδομένα της προανάκρισης και της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί, τα οποία θα διαβιβάσουν στην Ελλάδα. Αυτά τα στοιχεία θα υποβληθούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Ζαγοραίος για να ερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του Πρέσβη, η οποία είχε ανατεθεί στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου οι δικαστικές αρχές της Βραζιλίας να διαβιβάσουν τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης.

Η διαταγή της προκαταρκτικής εξέτασης αποτελούσε την αφορμή  για να ληφθούν καταθέσεις από τους συγγενείς του πρέσβη στην Ελλάδα αλλά και για να ζητηθούν πληροφορίες από τη Βραζιλία, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής και της αστυνομικής συνεργασίας. Καταθέσεις από συγγενικά πρόσωπα δεν έχουν ληφθεί, καθώς βρίσκονται στην Βέροια, ωστόσο δεν κρίνεται και αναγκαία η λήψη τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε -κυρίως μέσω των ξένων δημοσιευμάτων- την εξέλιξη της υπόθεσης προκρίνοντας το σενάριο της αποστολής κλιμακίου για την καλύτερη συνεργασία των Αρχών της Βραζιλίας με τις ελληνικές Αρχές. Τελικά το κλιμάκιο των Ελλήνων αξιωματικών, έφυγε από την Ελλάδα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έφθασε στην Βραζιλία, την πρώτη μέρα του νέου χρόνου. Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1988, όταν αξιωματικοί του ίδιου τμήματος είχαν ταξιδέψει στην Αργεντινή για το θάνατο της Χριστίνας Ωνάση.

http://www.thetoc.gr/

Όλη η επικαιρότητα